AI: Demonstranti u Siriji mučeni i ubijani

Sirijska vojska: Amnesty International opisuje ubijanje demonstranata, zatvaranja, mučenja... (EPA)

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International (AI) optužila je režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada da muči i ubija zatočenike i mirne demonstrante, što se može smatrati zločinom protiv čovječnosti.

U svom godišnjem izvještaju za 2011. godinu objavljenom u srijedu, Amnesty International precizno opisuje način na koji su trupe upotrebljavale tenkove u stambenim četvrtima i ubijale mirne demonstrante, te mučile i tajno zatvarale hiljade drugih.

“Vrsta i obim zlostavljanja koje je prakticirala država može se smatrati zločinom protiv čovječnosti“, ocijenila je nevladina organizacija.

U izvještaju se navodi nekoliko primjera, posebno kada je nepoznati čovjek u Baniasu na zapadu zemlje bio zatvoren tri dana, udaran, bez odjeće i primoran “da liže svoju krv s poda”.

Kritika vlasti

U Homsu, nastavlja se u izvještaju, tijelo Tareka Ziada Abda el-Kadera, uhapšenog 29. aprila 2011. godine, vraćeno je porodici u junu s teškim opekotinama od električne energije, kao i vidnim tragovima od udaraca viljuške i noževa, a dio kose mu je bio iščupan.

AI, također, osuđuje pokušaj režima da uguši pobunu, navodeći slučaj pijaniste Maleka Jandalija, koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama, a čiji su roditelji “bili premlaćeni u porodičnoj kući u Homsu”, nakon što je njihov sin učestvovao u protestima u SAD-u protiv sirijskog režima.   

Ove represije ne štede ni djecu. AI dokumentira slučaj 14-godišnjeg Mohameda el-Mulaa, porijeklom iz Deir ez-Zora, koga su snage sigurnosti ubile iz vatrenog oružja, jer je odbio da učestvuje u prorežimskim protestima. 

Pošto je Damask nedavno odbio dostaviti  izvještaj UN-ovom Odboru protiv zlostavljanja, AI je osudio stav vlasti koja “nije vodila nezavisne istrage o ilegalnim ubistvima, mučenjima i drugim ozbiljnim kršenjima ljudskih prava”. 

Izvor: Agencije