Prva privatna letjelica lansirana u Svemir

NASA u budućnosti planira koristiti raketu Falcon 9 i letjelice Dragon za slanje astronauta na ISS (Reuters)

Prva privatna svemirska letjelica u vlasništvu američke kompanije SpaceX lansirana je prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).

„Tri, dva, jedan i raketa Falcon 9 je lansirana, budući da se NASA okrenula privatnom sektoru kako bi snabdjela Međunarodnu svemirsku stanicu novim zalihama“, rekao je NASA-in komentator George Diller u momentu kada je letjelica lansirana u utorak.

Ovaj probni let, tokom kojeg će se kapsula Dragon sa broda spojiti sa ISS-om u narednim danima, ima za cilj da pokaže kako privatni sektor Sjedinjenim Američkim Državama može ponovno omogućiti pristup Svemirskoj stanici, nakon što je NASA povukla svoj legendarni space shuttle program.

Nova era

Novinar Al Jazeere Andy Gallagher, koji izvještava iz Floride, rekao je kako je ovo prvi put u historiji da će se komercijalni, privatni svemirski brod spojiti sa Međunarodnom svemirskom stanicom.

„Nova era u istraživanju Svemira je počela“, rekao je on.

„Za SpaceX mnogo toga je stavljeno na kocku – kao što je ugovor sa NASA-om, vrijedan 1,6 milijardi dolara. Ovo je budućnost za NASA-u. Na ovaj način SAD će ostati u orbiti“, dodao je on.

Kako kaže Gallagher, uključivanje privatnih kompanija pomoći će američkoj vladi da smanji troškove za istraživanje Svemira.

„Međutim, historija se neće desiti sve dok se kapsula Dragon zaista ne spoji na Međunarodnu svemirsku stanicu, što se neće dogoditi u naredna 72 sata i to je možda najteži dio cijele ove operacije“, kazao je Gallagher.

Na Dragonu nema ljudske posade, ali šest astronauta nalazi se u laboratoriji vrijednoj 100 milijardi dolara, kako bi pomogli da se kapsula spoji sa ISS-om, istovari zalihe i onda preuzme teret koji će nositi nazad na Zemlju.

Letjelica će ponijeti 521 kilogram hrane i drugu opremu, a trebala bi na Zemlju vratiti 660 kilograma tereta, mnogo više od ruske letjelice “Sojuz”.

Prijevoz do ISS-a

SpaceX je u subotu ujutro obustavio lansiranje rakete u posljednjoj sekundi, zbog tehničkih problema na jednom od devet motora rakete, ali je taj kvar otklonjen istog dana.

Do sada su samo Rusija, Japan i Evropa bili u mogućnosti poslati teretni brod do ISS-a.

SAD je, također, imao taj kapacitet sa svojim space shuttleom, koji je godinama služio dijelom kao autobus za astronaute, a dijelom kao kamion za laboratoriju.

Međutim, tridesetogodišnji shuttle program okončan je 2011. godine, zbog čega je samo Rusija ostala prijevoznik astronauta do ISS-a, dok je privatna industrija ne zamijeni.

Međunarodna svemirska stanica se nalazi u orbiti na blizu 384 kilometra iznad Zemlje i u posjedu je SAD-a, Rusije, Evrope, Japana i Kanade.

NASA u budućnosti planira koristiti raketu Falcon 9 i letjelice Dragon za slanje astronauta na ISS. Troškovi prijevoza samo jedne osobe iznose više od 60 miliona dolara.

Izvor: Al Jazeera i agencije