Indija: U željezničkoj nesreći 24 mrtvih

Čini se da strojovođa putničkog voza nije poštovao signal, saopćili su zvaničnici (AP)

U sudaru putničkog i teretnog voza na jugu Indije i požaru koji je potom zahvatio prvi vagon poginula su najmanje 24 putnika, a povrijeđeno najmanje 40.

Oko 70 putnika je spašeno iz vagona putničkog voza, a od 40 putnika koji su prebačeni u bolnicu 10 je u kritičnom stanju, saopćio je lokalni šef policije Charu Singh.

Kada je ugledao teretni voz kako stoji u stanici na istom kolosijeku, mašinovođa putničkog voza “Hampi Exspress” je aktivirao kočnice za vanredne situacije što je izazvalo iskakanje iz šina četiri vagona putničkog voza, nakon čega se zapalio prvi vagon u kome je izgorjelo 16 putnika, izjavio je Singh.

Vatrogascima i policiji je trebalo tri sata da ugase ovaj požar, prenosi AP.

Neke od žrtava su žene i djeca, ali većina njih su građevinski radnici koji su putovali za Bangalore.

Sigurnost saobraćaja

“Čini se da strojovođa putničkog voza nije poštovao signal i naletio je na teretni voz, ali još čekamo rezultate istrage”, rekao je Chandralekha Mukherjee, zvaničnik Ministarstva za željeznicu u New Delhiju.

Indijskom željeznicom svakodnevno se koristi 18 miliona ljudi i to je glavno prometno sredstvo u zemlji. Međutim, nužna su velika ulaganja kako bi se poboljšala sigurnost i brzina saobraćaja.

Najteža željeznička nesreća u Indiji odnijela je blizu 800 života 1981. godine, kada se putnički voz sunovratio u rijeku u državi Biharu, na istoku zemlje.

Izvor: Agencije