Dan Jemena se pretvorio u dan žalosti

Dan nakon što je bombaš samoubica raznio 96 i ranio više od 300 osoba, vojna parada u glavnom gradu Sani ipak je održana.

Šef jemenske vojske poručio je napadačima da ih neće zastrašiti.

Nacionalni Dan Jemena, koji je trebao obilježiti 22. godišnjicu ujedinjenja sjevernog i južnog Jemena, pretvorio se u dan žalosti.

Želeći dokazati da ih militanti nisu preplašili, Vlada je donijela odluku da se parada ipak održi.

Brojni državni zvaničnici bili su na okupu.

Iza neprobojnog stakla

Među njima i Abd Rabbu Mensur Hadi, predsjednik Jemena.

Ali, iz sigurnosnih razloga, parada se održala unutar vojne akademije, a predsjednik je sjedio iza nebrobojnog stakla.

Šef generalštaba jemenske vojske kazao je kako neće dozvoliti da napadači uplaše njega i njegovu vojsku.

‘Barbarski i kukavički napad na naše saborce na Trgu Al-Sabain, tokom generalne probe, odnio je brojne živote naših vojnika. Ovaj gnusni čin, koji nije povezan s našom vjerom ili moralnošću, neće nas uplašiti. Neće nas spriječiti u nastavljanju naše borbe protiv ovih zločastih kriminalaca”, kazao je Ahmad Ali al-Ashwal.

Povećana vojna pomoć SAD-a

Jedna militantna grupa, za koju se vjeruje da je povezana sa Al-Kaidom, zaprijetila je sa više napada ako jemenska vojska ne prestane svoju vojnu ofanzivu protiv militanata na jugu zemlje.

Washington je u posljednje vrijeme povećao vojnu pomoć jemenskoj vladi, dok je vojska SAD-a u više navrata gađala jemenske militante, koristeći bespilotne letjelice.

Brojni nevini civili ubijeni su, a antiamerička osjećanja među lokalnim stanovništvom samo su porasla.

Dugogodišnji zamjenik predsjednika Hadi preuzeo je predsjedničku funkciju nakon što su Washington i zaljevske zemlje nagovorile tadašnjeg predsjednika Alija Abdullaha Saleha da podnese ostavku u februaru ove godine.

Izvor: Al Jazeera