Kriza u eurozoni prijeti svjetskoj ekonomiji

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je nakon sastanka G8 zemalja u Camp Davidu da kriza u eurozoni predstavlja prijetnju svjetskoj ekonomiji, ali i pozdravio novi fokus Evrope na stvaranju novih radnih mjesta.

“Postoji sve veći koncenzus da se više mora učiniti kako bi se promovirao rast i stvaranje radnih mjesta u kontekstu fiskalnih reformi”, kazao je on.

Obama je rekao da lideri najbogatijih zemalja svijeta priznaju da su se Grci žrtvovali kako bi prebrodili ekonomske probleme, te ponovio stav da je Evropa spremna suočiti se s izazovima.

Ranije, lideri G8 zemalja su u zajedničkoj izjavi saopćili da je od ključne važnosti promovirati rast i nova radna mjesta kako bi svjetska ekonomija oživjela, te podržali ostanak Grčke u eurozoni.

Oživljavanje privrede

“Slažemo se da je jaka i povezana eurozona bitna za globalnu stabilnost i oporavak, te potvrđujemo da smo zainteresirani da Grčka ostane u eurozoni, dok poštuje svoje obaveze”.

“Preduzet ćemo sve potrebne mjere da ojačamo i oživimo naše privrede i prebrodimo finansijske stresove, priznajući da prave mjere nisu jednake za sve nas”, navodi se u izjavi.

Kako bi zajednička evropska valuta ostala održiva, svaka se zemlja treba truditi da bude fiskalno odgovorna, zaključili su učesnici samita.

“Oni će učiniti sve što mogu da nađu što učinkovitiji način da se riješi kriza u eurozoni”, izvijestio je reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

Ekonomski rast i stabilnost

Govoreći o krizi, Obama je kazao da je balansiran pristup potreban „kao dio sveobuhvatnog paketa mjera koje svi moramo preduzeti kako bismo postigli onakvu vrstu prosperiteta za naše građane kakvu tražimo“.

Govoreći o Iranu, on je ranije izjavio da su zemlje G8 ujedinjene po pitanju predstojećih nuklearnih pregovora s ovom zemljom, dodavši da su i „duboko zabrinute“ zbog navoda da Iran razvija nuklearno oružje.

Iran kategorički odbija ove navode, te tvrdi da njegov nuklearni program postoji isključivo u mirnodopske svrhe.

“Svi smo predani nastavljanju u pristupu sankcijama i pritisku, u kombinaciji s diskusijama i naša nada je da to možemo riješiti na miran način koji poštuje iransku suverenost i njegova prava u međunarodnoj zajednici, ali prepoznaje i njegove odgovornosti”, kazao je Obama.

Pitanje Sirije

Obama je kazao kako su se zemlje članice G8, uključujući i Rusiju, složile da politički proces u Siriji mora brže krenuti naprijed.

„Razgovarali smo o Siriji i svi preferiramo mirno rješenje i političku tranziciju u Siriji“, kazao je Obama, okružen liderima zemalja G8.

Rezolucija koja bi donijela mir i predaju vlasti ono je što žele članice G8. Zabrinuti su zbog nastavljenih sukoba i podržavaju plan specijalnog izaslanika Ujedinjenih naroda Kofija Annana o prestanku nasilja.

“Ali smo se dogovorili, i očekujem da će to biti u našem dopisu, da Annanov plan mora biti potpuno implementiran i da politički proces mora ići naprijed brže kako bi se sve riješilo”, rekao je Obama.

Samit G8 završen je se u subotu navečer, a većina državnika otputovala je u Chicago, gdje ih čeka samit NATO-a, na kojem će se raspravljati o Afganistanu i Siriji.

Izvori: Al Jazeera i agencije