Obama: Evropa mora stimulirati rast

Barack Obama, domaćin susreta G8 najbogatijih svjetskih ekonomija, pozvao je evropske čelnike da stimuliraju rast, strahujući da bi evropska kriza mogla naškoditi SAD-u uoči predsjedničkih izbora u novembru.

Britanski premijer David Cameron pozvat će učesnike samita, koji se ovog vikenda održava u Camp Davidu kod Washingtona, da zajedničkim naporima pokušaju zaustaviti širenje eurokrize na ostatak svijeta.

Kriza u eurozoni potisnula je borbu protiv gladi u svijetu sa liste tema o kojima će u Camp Davidu razgovarati predstavnici najbogatijih svjetskih ekonomija.

Kako je iz Washingtona izvijestio reporter Al Jazeere Ivica Puljić, vrlo je teško reći da li će samit G8 biti zaključen konkretnim rezultatima.
„Grčka će biti u prvom planu, od nje je sve počelo i s njom se nastavlja“, kazao je on.

Samit se dešava nakon što je Francuska dobila novog predsjednika, Francoisa Hollandea, koji ima dosta sličnosti s američkim predsjednikom Barackom Obamom kad je u pitanju privreda, ali i najveća mimoilaženja po pitanju Afganistana, kazao je Puljić.

Na sastanku u petak, Hollande je podsjetio Obamu da će njegova zemlja do kraja godine povući trupe iz Afganistana, ali i rekao da će Francuska podržati snage NATO-a na druge načine.

“Složili smo se da je, iako se spremamo za izlazak iz Afganistana, važno da ostanemo privrženi našem cilju da pomognemo Afganistancima da izgrade sigurnost i nastave putem razvoja“, rekao je Obama.

Hollande je kazao da je Obami rekao kako mora ispuniti izborno obećanje francuskom narodu o povlačenju trupa.

Američko-francuski odnosi

Trenutni odnosi SAD-a i Francuske procjenjuju se najboljim u posljednjih 70 godina. Bivši predsjednik Sarkozy čak je bio poznat i kao “Mali Amerikanac”, dok je Hollande na dobrom putu da tako i ostane.

Hollande je pobijedio na izborima obećanjem da će pomjeriti evropski fokus sa štednje na privredni rast, a o toj temi bi mogao imati sagovornika s druge strane Atlantika.

“Širi pristup Hollandea ekonomskom rastu je nešto što je Obamina administracija ohrabrivala“, kazala je bivša američka diplomatkinja Helen Conley. „Oni nisu smatrali da Evropa treba samo štedjeti, već da treba provesti i fiskalnu konsolidaciju i stimulisati rast.”

Odmah nakon samita G8, veliki broj sudionika seli u Chicago.

Povlačenje trupa

Tamo će u nedjelju biti održan sastanak NATO saveznika. Jedna od tema je sigurnost u Afganistanu, zbog čega je u Sjedinjene Američke Države stigao i predsjednik Hamid Karzai, koji bi se prije početka ovog samita trebao sastati s američkim predsjednikom Obamom.

Kako je pojasnio Justin Vaisse sa Brookings Instituta, Afganistan bi mogao opteretiti odnose između Francuske i SAD-a, „jer je Hollande kad je izabran najavio da će povući francuske trupe do kraja 2012. Opet, u NATO-u su se usaglasili da će se povući 2014. Ipak, to nije toliko važno.”

Do kraja 2014. godine za mir u Afganistanu trebale bi se početi brinuti lokalne snage sigurnosti.

Sjedinjene Američke Države i njihovi NATO partneri za to su spremni godišnje izdvajati više od 1,02 milijardi eura godišnje.

No, neki stanovnici misle da bi uprkos velikim novčanim ulaganjima u mir, njihovi susjedi mogli iskoristiti situaciju kada stranih trupa više ne bude.

“Ne postoji potreba za prisustvom stranih vojnika u Afganistanu zbog prijetnji od susjednih zemalja poput Irana i Pakistana“, kazao je stanovnik Kabula Farid Ahmad.

„Cijelom svijetu je dokazano da naši susjedi daju zaklon i uvježbavaju teroriste, a potom ih šalju u Afganistan da ga destabiliziraju.”

Karzai tvrdi da mu za potpuni nadzor zemlje treba barem 1,5 milijardi eura.

Zemlja je u ratu od vojne intervencije Sovjetskog saveza 1979. godine, a otada su divljali i civilni sukobi i trgovina drogom.

Dok se konačna svota za uspostavu mira ne ustanovi, NATO snage treniraju afganistansku vojsku.

Izvor: Al Jazeera