Facebook prodaje dionice po 38 dolara

Facebookova javna ponuda dionica, najveća u Silikonskoj dolini, zasjenit će onu Googlea iz 2004. (AFP)

Facebook je u noći s četvrtka na petak objavio da će u početnoj javnoj ponudi dionice ove kompanije biti vrijedne po 38 dolara, što društvenoj mreži daje tržišnu vrijednost od 104 milijarde dolara.

Trgovina dionicama počinje u petak na NASDAQ-u, navodi se u saopćenju ove društvene mreže.

Kompanija, koju je prije osam godina u sobi na Harvardu osnovao Mark Zuckerberg , povećat će broj ponuđenih dionica za skoro 85 miliona, što znači da će se u petak na tržištu naći blizu 422 miliona dionica.

Zahvaljujući povećanom broju dionica i nedavno najavljenom podizanju njihove cijene, Facebookova početna javna ponuda bit će treća najveća u američkoj historiji, nakon onih Vise i GM-a.

Velika potražnja

Društvena mreža pokušava iskoristiti masovnu potražnju, budući da usporavanje rasta broja korisnika i prihoda dovodi u pitanje dugoročni uspjeh kompanije.

Ta javna ponuda, najveća u Silikonskoj dolini, zasjenit će onu Googlea iz 2004. čija je vrijednost iznosila blizu dvije milijarde dolara.

Zbog velike potražnje Facebook je povisio raspon ciljane cijene dionica na 34 do 38 dolara po dionici, s ranije određenih 28 do 35 dolara.

Time se njegova tržišna vrijednost povećava i konkurira tržišnoj vrijednosti kompanija kao što je Amazon.com, a premašuje onu Hewlett-Packarda i Della zajedno.

Neki analitičari, međutim, tvrde da je Facebook možda precijenjen.

„Ovo je više spektakl, medijski događaj i kulturološki momenat nego početna javna ponuda“, kazao je Max Wolff, analitičar Green Crest Capitala.

Izvor: Agencije