Taylor optužio Sud za potplaćivanje svjedoka

Charles Taylor na posljednjem obraćanju Sudu kazao kako su tužioci prijetili svjedocima i potplaćivali ih (AP)
Charles Taylor na posljednjem obraćanju Sudu kazao kako su tužioci prijetili svjedocima i potplaćivali ih (AP)

Bivši predsjednik Liberije Charles Taylor, koga je Specijalni sud u Hagu u aprilu osudio za pomaganje i podsticanje ratnih zločina, optužio je tužioce da su potplaćivali svjedoke da svjedoče protiv njega.

„Tužilaštvo je plaćalo, vršilo pritisak i u mnogim slučajevima prijetilo svjedocima ukoliko ne daju izjave“, rekao je Taylor u posljednjem obraćanju Sudu pred izricanje presude zakazane za 30. maj.

Nekada najmoćniji čovjek zapadne Afrike, Taylor je osuđen za pomaganje i naoružavanje pobunjenika koji su ubili ili osakatili hiljade ljudi u Sierra Leoneu tokom desetogodišnjeg rata, u zamjenu za takozvane “krvave” dijamante.

“Tužilaštvo je plaćalo, vršilo pritisak i u mnogim slučajevima prijetilo svjedocima ukoliko ne daju izjave”, tvrdi Taylor.

On je proglašen krivim po svih 11 tačaka optužnice, a glavni tužilac Brenda Hollis je zatražila kaznu od 80 godina zatvora.

‘Žrtva zavjere’

Na suđenju je iznijet niz zastrašujućih svjedočenja o zločinima koje su vršili pobunjenici poznati po odsijecanju nogu i ruku civilima.

Pobunjenici su otimali djecu koju su zatim primoravali da se bore u sukobu i kojoj su urezivali oznaku “RUF“ (Revolucionarni ujedinjeni front) na čelu i leđima kako ne bi pobjegla.

Taylor, međutim, tvrdi da se “snažno zalagao za mir” u susjednoj zemlji.

“Bio sam ubijeđen da Liberija ne može napredovati bez mira u Sierra Leoneu”, rekao je on, izrazivši “najdublje simpatije i veliko žaljenje” zbog zločina kojima su bile izložene žrtve i njihove porodice u Sierra Leoneu.

Taylor smatra da su optužbe protiv njega lažne i da je žrtva zavjere “moćnih zemalja”.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO