Schauble: Grčki narod odlučuje o eurozoni

Njemački ministar finansija Wolfgang Schauble ocijenio je u srijedu “da se ne može ponovno pregovarati” o programu Evropske unije, Evropske centralne banke (ECB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Grčku, koji predviđa pomoć u zamjenu za mjere štednje.

“To je program pomoći pripremljen vrlo minuciozno i o njemu se ne može ponovno pregovarati”, kazao je on za radio Deutschlandfunk, dan nakon neuspjeha pregovora u vezi sa formiranjem nove vlade u Grčkoj, što zahtijeva nove parlamentarne izbore u junu.

“Grčka mora biti spremna prihvatiti pomoć” koja joj je predložena, kazao je on.

“Oni koji osvoje izbore, morat će odlučiti prihvataju li te uvjete ili ne”, dodao je.

Schauble je istakao kako Evropljani žele da Grčka ostane u eurozoni, ali da to ovisi o “suverenoj odluci grčkog naroda”.

Spekulacije ne pomažu

“Spekulirati šta će Grčka izabrati nije od pomoći”, kazao je Schauble koji je, međutim, izazvao zabrinutost prošle sedmice izjavom da eurozona može “podnijeti odlazak Grčke”.

U utorak navečer su njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande dogovorili da naredne sedmice provedu u razgovorima o prijedlozima za podsticanje privrednog rasta u Evropi, što predstavlja prvi korak na putu prevazilaženja međusobnih razlika na tom polju.

I Merkel i Hollande su istakli kako žele da Grčka ostane u eurozoni i da će pomoći u podsticanju rasta u toj zemlji, ali da se postojeći sporazumi moraju poštovati.

Hollande je kazao kako se nada da će Grci pokazati privrženost eurozoni, dok je Merkel bila otvorena u pogledu značenja predstojećih izbora u Grčkoj.

“Mi moramo poštovati činjenicu da će u Grčkoj biti održani novi izbori. Zato ćemo mi – govorim u svoje ime, jasno staviti do znanja kako želimo da Grčka ostane u eurozoni, da njeni građani glasaju za to, a uslov je da se ispoštuju sporazumi sa kreditorima”, zaključila je njemačka kancelarka.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO