Pakistanski predsjednik na samitu NATO-a

Odnosi između SAD-a i Pakistana bili su zategnuti tokom protekle godine (Reuters)
Odnosi između SAD-a i Pakistana bili su zategnuti tokom protekle godine (Reuters)

Pakistan je potvrdio da će predsjednik Zardari učestvovati na samitu lidera NATO-a ovog vikenda u Chicagu, u vrijeme dok se pregovori sa SAD-om o ponovnom otvaranju linija opskrbe u Afganistanu nastavljaju.

Hotiana Nadeem, glasnogovornica pakistanske ambasade u Washingtonu, izjavila je u utorak da će Asif Ali Zardari učestvovati na samitu koji će se održati 20. i 21. maja.

Važna uloga

NATO je u utorak objavio da je na samit, koji će se sljedeće sedmice održati u Chicagu, uputio pozivnicu Pakistanu, uklonivši tako pritajenu prijetnju da bi tu zemlju mogao isključiti iz pregovora o budućnosti Afganistana.

“Saveznici su odlučili na samit u Chicagu, gdje će se razgovarati i o Afganistanu, pozvati pakistanskog predsjednika Asifa Alija Zardarija”, izjavila je glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu.

Ona je objasnila da će na tom sastanku biti zemlje uključene u operaciju ISAF, Japan, Rusija te zemlje regije.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen ranije je najavio da bi Pakistan mogao biti isključen sa samita nakon što je Islamabad odbio ponovno otvoriti opskrbne pravce prema Afganistanu.

Pakistan se na to odlučio nakon što su u napadu NATO-a prošlog novembra poginula 24 pakistanska vojnika.

Bojkotirao je i međunarodnu konferenciju o Afganistanu održanu u decembru u Bonu, također, u znak protesta protiv zračnih napada NATO-a.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO