Novi izbori u Grčkoj 17. juna

Lideri tri grčke vodeće partije nisu uspjeli postići dogovor ni o sastavu tehničke vlade (Reuters)
Lideri tri grčke vodeće partije nisu uspjeli postići dogovor ni o sastavu tehničke vlade (Reuters)

Izbori u Grčkoj ponovno će biti održani 17. juna, najavio je u srijedu predsjednik Državnog vijeća i predsjednik Vrhovnog upravnog suda Panayotis Picramenos, koji je imenovan za tehničkog premijera privremene prelazne vlade, javila je grčka novinska agenciju ANA.

Tako će Grci drugi put, za nešto više od mjesec dana, izaći na birališta, poslije vanrednih parlamentarnih izbora održanih 6. maja i niza neuspjelih pokušaja da se formira nova koaliciona vlada, podsjeća ANA.

Poslije neuspjeha višednevnih razgovora sa grčkim predsjednikom Carolosom Papuliasom o formiranju koalicione vlade, lideri tri grčke najjače političke partije međusobno su se optuživali za neuspjeh pregovora.

U međuvremenu, bit će formirana prelazna vlada.

Glasnogovornik predsjednika Papuliasa u utorak je saopćio da su posljednji pokušaji formiranja vlade doživjeli neuspjeh i da će biti sazvani novi izbori, a da će u međuvremenu biti formirana prelazna vlada.

Lideri tri grčke vodeće partije nisu uspjeli postići dogovor ni o sastavu tehničke vlade, koja će voditi Grčku do izbora u junu, pa je, prema grčkom Ustavu (član 37), u tom slučaju predsjednik države dužan imenovati tehničkog premijera iz redova predsjednika tri glavna suda – Vrhovnog upravnog suda, Vrhovnog građanskog suda i Vrhovnog krivičnog suda, odnosno Suda revizora, navodi ANA.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO