Novi francuski premijer preuzeo dužnost

Ayrault je bio gradonačelnik Nanta od 1989. godine i šef socijalističkog poslaničkog kluba u parlamentu od 1997. godine (AFP)
Ayrault je bio gradonačelnik Nanta od 1989. godine i šef socijalističkog poslaničkog kluba u parlamentu od 1997. godine (AFP)

Jean-Marc Ayrault, koga je novi francuski predsjednik Francois Hollande u utorak imenovao za premijera, u srijedu je i zvanično, u palači Matignon u Parizu, preuzeo dužnost od dosadašnjeg predsjednika vlade Francoisa Fillona i počeo sastavljati novi kabinet.

Na početku prvog radnog dana Ayrault (62), bivši profesor njemačkog jezika i dugogodišnji Hollandeov saradnik, počeo je sastavljati novu vladu, 35. po redu od postanka Pete republike, koju će predložiti šefu države, a sastav kabineta novog francuskog predsjednika bit će objavljen kasnije.

Prva sekretarka francuske Socijalističke partije Martin Obri, predstavnica “stare škole”, neće biti članica nove vlade, nasuprot prvobitnim očekivanjima da bi ona mogla biti postavljena na neku važnu funkciju. Čak se nagađalo i da će biti imenovana za predsjednicu vlade, rekao je Reutersu njen neimenovani bliski saradnik.

Ayrault, gradonačelnik Nanta od 1989. godine i šef socijalističkog poslaničkog kluba u parlamentu od 1997. godine, prvi je socijalistički šef francuske vlade poslije Lionela Jospena, koji je na toj dužnosti bio od 1997. do 2002. godine.

Fillon se povukao sa dužnosti premijera 10. maja.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO