Italija plijeni Gaddafijeve nekretnine

Italijansko pravosuđe je već zaplijenilo Gaddafijevu imovinu u vrijednosti od 1,3 milijarde eura (Getty Images)
Italijansko pravosuđe je već zaplijenilo Gaddafijevu imovinu u vrijednosti od 1,3 milijarde eura (Getty Images)

Italijansko pravosuđe je u srijedu zaplijenilo jedan hotelski kompleks i terene koji su pripadali porodici ubijenog libijskog čelnika Muammara Gaddafija na malom italijanskom ostrvu Pantelleria, između Sicilije i Tunisa.

Ta imovina, zaplijenjena na temelju odluke rimskog Apelacionog suda, vrijedna je 20 miliona eura, navodi agencija ANSA.

Zaplijenjeno je i 150 hektara šume na otoku Pantelleria, gdje se pričalo o tome da Gaddafi planira podići turističko selo.

Zahtjev Haškog suda

Italijansko pravosuđe je već zaplijenilo Gaddafijevu imovinu u vrijednosti od 1,3 milijarde eura, među kojima i dionice banke Unicredit, naftne kompanije Eni i automobilske kompanije Fiat.

Istrage italijanske finansijske policije su omogućile identificiranje i drugih kompanija povezanih s porodicom Gaddafi, među kojima su hotel i tereni u Putna Tre Pietre na otoku Pantelleria.

Imovina je zaplijenjena na osnovu zahtjeva Međunarodnog krivičnog suda u Hagu u sklopu istraga o zločinima protiv čovječnosti koje su počinili Gaddafi, njegov sin Saif al-Islam i bivši šef libijskih tajnih službi Abdullah Senussi.

Tim zapljenama se pokušava osigurati novac za moguće odštete žrtvama režima.

Djelovanje suda u Hagu temelji se na odluci Vijeća sigurnosti UN-a i Evropskog vijeća, koji su tražili da se zaledi sva imovina libijskog režima.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO