Grci podižu novce iz banaka

Deseci Španaca u znak protesta što državna banka oduzima imovinu neredovnim platišama kredita, zatvorili bankovne račune (AP)
Deseci Španaca u znak protesta što državna banka oduzima imovinu neredovnim platišama kredita, zatvorili bankovne račune (AP)

U strahu da bi Atina uskoro mogla izaći iz eurozone, Grci su u ponedjeljak iz banaka podigli najmanje 700 miliona eura, saopćio je predsjednik Centralne banke George Provopulos.

Guverner Centralne banke izrazio je očekivanje da će u ovom talasu iz banaka biti podignuto blizu 800 miliona eura.

Grci povlače euro iz straha da će novi izbori ubrzati izlazak zemlje iz eurozone, a iako se novac iz banaka povlači već godinama, do sada nije zabilježeno povlačenje tim tempom.

“Predsjednik Centralne banke mi je kazao da nema panike, ali da postoji strah koji bi mogao prerasti u paniku”, kazao je predsjednik države Carolos Papulias na sastanku sa političkim liderima.

Izvori iz dviju banki javljaju da se žurno podizanje novca nastavlja, iako pred bankama još uvijek nema redova.

‘Pomalo vlada šizofrenija’

Mnogi Grci se nadaju da ipak mogu ostati u eurozoni i bez poštivanja uvjeta koje su nametnuli EU i MMF, kao što obećaje Aleksis Cipris, karizmatični 37-godišnji vođa ljevičarske stranke Syriza.

Naučni institut ELIAMEP ocjenjuje da u grčkom društvu “trenutno pomalo vlada šizofrenija”.

Grci postepeno povlače novac iz banaka već mjesecima, ali je tempo značajno ubrzan otkada je postalo izvjesno da političke stranke neće moći da formiraju vladu poslije izbora koji nisu dali jasnog pobjednika.

U posljednjih nekoliko dana, sve su češće ocjene da će Grčka morati napustiti eurozonu i prestati koristiti euro.

Politički lideri sastali su se danas da bi se dogovorili o formiranju prelazne vlade, koja će zemlju voditi do novih izbora. To će biti drugo glasanje u Grčkoj u nešto više od mjesec dana.

Ankete pokazuju da su građani sve više naklonjeni ljevičarskim strankama, koje ne gledaju blagonaklono na sporazum Grčke sa međunarodnim kreditorima. Novi izbori vjerovatno će biti održani sredinom juna.

Ogorčeni

Deseci “Ogorčenih”, demonstranata u Španiji, stali su u red ispred državne Bankije da bi zatvorili svoje bankovne račune.

Na ovaj potez su se odlučili u znak protesta što Bankia oduzima domove vlasnicima koji više nisu u mogućnosti otplaćivati kredit.

“Za svakog klijenta, koji je od banke tražio smanjenje duga na domove, drugi klijent je prijetio zatvaranjem svog računa”, rekla je Lola Fernandez, članica pokreta “Ogorčenih”.

“Kada smo stigli do banke, policija nas je već čekala. Nisu nas htjeli pustiti unutra, iako su mnogi bili klijenti te banke. Dva sata smo pregovarali da bi nas, klijente banke, pustili unutra, dvoje po dvoje.

Tražili su nam dokumente i zapisali imena svakoga ko je ušao u banku. Neke ljude su otjerali – mnogi ‘Ogorčeni’ su kažnjeni i prije nego što su dobili priliku učestvovati u neovlaštenim protestima, a čak ih svi ne mogu ni platiti.”

Procjenjuje se da je blizu 50.000 u jednom danu zatvorilo svoje račune.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO