Cijena nafte na šestomjesečnom minimumu

U aprilu je zabilježen najveći pad cijene nafte u Americi (1,4 posto) od oktobra 2011. godine (Getty Images)
U aprilu je zabilježen najveći pad cijene nafte u Americi (1,4 posto) od oktobra 2011. godine (Getty Images)

Cijene nafte pale su u srijedu u Aziji na najniži nivo u posljednjih šest mjeseci, ispod 93 dolara za barel, pod utjecajem rasta zaliha ovog energenta u SAD-u.

Cijena barela za isporuke u junu opala je u Singapuru za 1,22 dolara, na 92,76 dolara, što je najmanje od novembra.

U utorak se u New Yorku barel prodavao za 93,98 dolara, poslije pojeftinjenja za 80 centi.

Na berzi u Londonu barel nafte je u utorak koštao 110,31 dolar, poslije pojeftinjenja za 1,14 dolara.

Američki institut za naftu saopćio je kasno u noći sa utorka na srijedu da su zalihe sirove nafte u SAD-u povećane za 6,6 miliona barela u posljednjih sedam dana, dok su analitičari očekivali rast za 1,5 miliona barela, prenosi AP.

Rizična imovina

Zalihe benzina umanjene su za 2,6 miliona barela prošle sedmice, a količina naftnih prerađevina umanjena je za 1,6 miliona barela.

Nafta je od početka mjeseca pojeftinila za više od 12 posto, pošto investitori brinu zbog slabog ekonomskog rasta širom svijeta i usporenja koje će ove godine biti veće nego što se ranije očekivalo.

Kineska odluka o ublažavanju monetarne politiku tokom vikenda je, također, potpirila bojazan za globalnu ekonomiju u uvjetima zaoštravanja krize, pa ulagači zaziru od rizičnije imovine.

“U proteklih sedam dana tržišni akteri okreću leđa rizičnijim ulaganjima, s obzirom na preispitivanje procjena o svjetskom ekonomskom rastu, što posebno vrijedi za Kinu i Evropu. S obzirom na jačanje američkog dolara, takav trend pritišće tržišta roba, budući da se ulagači okreću tradicionalno sigurnijim ulaganjima. To nije dobro po naftu”, tumači Natalie Robertson iz kompanije ANZ.

Zalihe nafte u SAD-u trenutno su najveće u posljednje 22 godine, u vrijeme manje potražnje i rasta proizvodnje ovog energenta.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO