Bogota: Bombaški napad na bivšeg ministra

Ovo je prvi smrtonosni bombaški napad političke prirode u Bogoti u skoro deset godina (EPA)
Ovo je prvi smrtonosni bombaški napad političke prirode u Bogoti u skoro deset godina (EPA)

U eksploziji bombe u centru Bogote, na čijoj je meti bio bivši ministar unutrašnjih poslova Fernando Londono, poginuli su njegov vozač i policijski pratilac, a 39 ljudi je povrijeđeno.

Gradonačelnik kolumbijske prijestolnice Gustavo Petro izjavio je da je jedan pješak postavio eksplozivnu napravu na vrata Londonovog blindiranog automobila i aktivirao je uz pomoć daljinskog upravljača, a vlasti su napad, koji se desio u utorak, zabilježile na videosnimku.

Protivnik FARC-a

Bivši ministar zadobio je samo manje povrede u ovom napadu, koji su vlasti okarakterizirale kao pokušaj atentata, javio je AP.

Lucija Newman, Al Jazeerina urednica za Latinsku Ameriku, kazala je da se u Bogoti napad ovih razmjera nije desio godinama.

“Iako je bilo manjih bombaških napada u posljednjih nekoliko godina, i u novije vrijeme ispred radija Caracol u Bogoti, ovaj napad je najveći i najhrabriji u posljednjih nekoliko godina”, rekla je ona.

Bomba je postavljena na vrh Londonovog vozila, koji je desno konzervativni političar te vodi dnevni radioprogram “La Voz de la Verdad” (Glas istine) i piše novinsku kolumnu u El Tiempu.

On je žestoko napadao FARC i nepokolebljivi je pobornik bivšeg predsjednika Alvara Uribea.

Al Jazeerin novinar Alessandro Rampietti, koji izvještava iz Bogote, rekao je da je bomba eksplodirala na jednoj od najvažnijih saobraćajnica koja povezuje grad sa sjevernim dijelom zemlje.

“Londonov vozač je poginuo u napadu. Bivši ministar je, kako se navodi, u stabilnom stanju”, kazao je Rampietti.

Nagrada za informacije

Agencije su ranije saopćile da je poginulo petero ljudi.

Šef policije u glavnom gradu Kolumbije, general Luis Eduardo Martines, okrivio je glavnu ljevičarsku pobunjeničku grupu Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARC), ali nije iznio više dokaza.

S druge strane, predsjednik Juan Manuel Santos je rekao da je prerano za donošenje zaključaka i ponudio je nagradu od 277.000 dolara za informaciju koja bi dovela do odgovornih za ovaj napad.

Santos je kazao da je Londono ranije dobijao prijetnje smrću i da se zbog toga za njegovu sigurnost staralo čak 19 tjelohranitelja.

Londono je bio ministar unutrašnjih poslova 2002-2003. godine, za vrijeme mandata bivšeg predsjednika Alvara Uribea, kada je kolumbijska vojska, uz pomoć SAD-a, uspjela skoro prepoloviti broj pripadnika FARC-a na blizu 9.000 koliko ih danas ima.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO