U sukobima u Siriji još pet žrtava

Nasilje u Siriji ne prestaje, iako je 12. aprila stupilo na snagu primirje koje je izdejstvovao međunarodni izaslanik Kofi Annan (AFP)

U snažnoj eksploziji koja se dogodila tokom noći u lučkom gradu Banijasu poginulo je četvero ljudi, dok je jedna šestogodišnja djevojčica poginula u sukobima u provinciji Damask, saopćili su aktivisti.

Sirijska organizacija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu tvrdi da su u južnom dijelu luke Banijas poginuli jedna žena i tri mladića, a da je djevojčica nastradala u nasilju u oblasti Shehab Edin al-Ras, prenosi AFP.

Aktivisti su, također, saopćili da je u sukobima širom Sirije u ponedjeljak život izgubilo 37 ljudi, uključujući 23 vojnika koje su ubili dezerteri u gradu Rastan, u nemirnoj centralnoj provinciji Homs.

Nasilje u Siriji ne prestaje, iako je 12. aprila stupilo na snagu primirje koje je izdejstvovao međunarodni izaslanik Kofi Annan, u sklopu mirovnog plana za okončanje nasilja koje traje od marta prošle godine.

Prema podacima aktivista, u nasilnom gušenju antirežimskih protesta u Siriji ubijeno je više od 12.000 ljudi, a od uspostavljanja primirja više od 900.

Navodi aktivista ne mogu se nezavisno provjeriti, jer je stranim novinarima zabranjen pristup.

Izvor: Agencije