U Kongu povrijeđeno 11 posmatrača UN-a

Mirovnjaci UN-a nisu željeli uzvratiti vatru (AP)

Ljutiti seljani napali su u utorak bazu mirovnih snaga u Demokratskoj Republici Kongo, jer smatraju da ih nisu zaštili od napada lokalnih milicija i povrijedili najmanje 11 pakistanskih “mirovnjaka”, javio je AFP.

Seljani su prvo okružili bazu, zatim pucali iz vatrenog oružja i bacali kamenice, prenosi agencija.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija najoštrije je osudilo napad na bazu, ali i izrazilo zabrinutost zbog pogoršanja sigurnosne situacije u konfliktnom regionu.

Seljani su došli do baze UN u oblasti Buniakiri u provinciji Južni Kivu nakon što je u napadu prethodne noći ubijeno šest ljudi, rekao je predstavnik UN u Kinshasi, Monodje Mounoubai.

Ti nezadovoljni ljudi su rekli da vojnici UN nisu ništa uradili da odbrane njihovo selo od napada, za koji kažu da su ga počinili pripadnici Demokratskih snaga za oslobođenje Ruande, dodao je Mounoubai.

On kaže da je na mirovne snage otvorena vatra i da su među ranjenima dva njihova pripadnika u teškom stanju.

“Naši vojnici nisu uzvratili na vatru jer su znali da ako zapucaju, napraviće pokolj”, rekao je on i dodao da su se vojnici kontrolisali.

Pakistan, trenutno član Vijeća sigurnosti, zatražio je specijalnu sjednicu.

Mirno i napeto

Vijeće sigurnosti je saopćilo da je najmanje 11 pakistanskih vojnika pretrpjelo teške povrede i osudio je napad na najoštriji način.

Članice Vijeća sigurnosti izrazile su veliku zabrinutost zbog pogoršanja sigurnosne i humanitarne situacije u Kivusu, navedeno je u saopćenju.

Predstavnik UN Martin Nesirki je rekao u New Yorku da je misija UN u Kongu izvijestila da su “elementi”

Mai-Mai grupe – Rai Mubomboki možda učestvovali u protestu i pucali na mirovne snage”.

Grupa Rai Mutomboki je naoružana grupa za samoodbranu. “Misija nadgleda situaciju i poslala je pojačanje u oblast, u kojoj je, kako je javljeno mirno, ali napeto”, rekao je Nesirki.

Izvor: Agencije


Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada