U Grčkoj najavljeni novi izbori

Predsjednik Carolos Papoulias okupio je stranačke lidere na pregovorima (AFP)

U Grčkoj će biti održani novi izbori nakon što političari nisu uspjeli formirati vladu devet dana poslije izlaska građana na biračka mjesta.

Nakon trećeg dana neuspješnih pregovora sa liderima političkih stranaka u utorak, glasnogovornik predsjednika Carolosa Papouliasa kazao je da je proces traženja kompromisa ocijenjen kao neuspjeh, te da se moraju održati novi izbori.

Nije objavio datum novih izbora, ali prema izbornim pravilima, oni bi se trebali održati sredinom juna. Prijelazna vlada bit će formirana u srijedu, kazao je glasnogovornik.

Put budućnosti

„Zaboga, krenimo ka nečemu boljem, a ne gorem“, kazao je vođa Socijalističke partije Evangelos Venizelos nakon sastanka.
„Naša domovina može naći put, borit ćemo se za to.“

Grčka je bez vlade otkad je nakon nedjeljnih izbora parlament ostao podijeljen između simpatizera i protivnika fonda spasa vrijednog 130 milijardi eura, kojem su se Grci protivili zbog dubokih rezova javne potrošnje, te smanjenja penzija i plaća.

Prema istraživanjima javnog mnijenja, ljevičarka stranka Syriza, koja se protivi fondu spasa i koja je u prošlosedmičnim izborima osvojila drugo mjesto, sadašnji je izborni favorit.

Stav Evrope

Evropski lideri su najavili da će prekinuti finansirati Grčku ako ona odbije uvjete fonda spasa dogovorene u martu, što bi zemlju dovelo do bankrota i skoro sigurnog izlaska iz eurozone.

Njemački ministar vanjskih poslova poručio je iz Istanbula da mu je jasna pozicija grčkih političara i građana. Ali poruke iz Evropske unije su jasne – Grčka mora nastaviti sa reformama.

“Apsolutno je jasno da želimo ostati zajedno u eurozoni. Ne želimo nikoga isključiti, nikoga. Želimo ostati zajedno, ali solidarnost nije jedan put. Solidarnost znači da ispunjavate i držite obećanja“, kazao je Guido Westerwelle.

Izvori: Al Jazeera i agencije