Strauss-Kahn traži milionsku odštetu

Strauss-Kahna je prije godinu dana sobarica optužila za pokušaj silovanja (AFP)

Bivši šef Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominique Strauss-Kahn podnio je protivtužbu u slučaju sobarice hotela Sofitel Nafissatou Diallo, koja ga je prije godinu dana optužila za pokušaj silovanja.

Državno tužilaštvo u New Yorku odbacilo je optužbe protiv bivšeg šefa MMF-a u augustu prošle godine, zbog sumnje u istinitost izjava sobarice Diallo, ali on sada od nje, “zbog lažnih optužbi, zlostavljanja, vremena provedenog u zatvoru i namjernog nanošenja emotivne boli”, traži odštetu od milion dolara.

Kahn je prijavu podnio sudu u New Yorku u kojoj, navodno, tvrdi da mu je sobaricina tužba nanijela štetu ugledu, te da mu je zbog toga uskraćena i prilika da se kandidira za francuskog predsjednika.

Također, smatra da je zbog tužbe ostao i bez posla na čelu MMF-a, piše New York Post.

Novi dokazi 

Početkom maja Ured tužioca u francuskom gradu Lilleu objavio je da su njegovi istražioci predali nove dokaze o optužbama da je Strauss-Kahn možda seksualno zlostavljao belgijsku prostitutku na zabavi organiziranoj u hotelu W u Washingtonu u decembru 2010, u čemu su učestvovala i trojica njegovih prijatelja.

Strauss-Kahn je u aprilu indirektno optužen za svodništvo, kao i za to da je bio uključen u lanac prostitucije organiziran u Lilleu.

Njegov advokat Henri Leclerc tada je obećao da će osporiti vjerodostojnost postojeće istrage.

Izvor: Agencije