Ron Paul suspendirao aktivnu kampanju

Ron Paul je do sada osvojio 104 od potrebna 1.144 delegata za nominaciju (Reuters)

Američki kongresmen Ron Paul objavio je u ponedjeljak da obustavlja aktivnu kampanju za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke, izvijestili su američki mediji.

Istovremeno je najavio da će nastaviti s naporima za pridobijanje delegata na republikanskoj Nacionalnoj konvenciji, koja će u avgustu biti održana u Tampi, Florida.

U saopćenju objavljenom na službenoj internetskoj stranici kampanje, Paul kaže da si ne može priuštiti trošenje novca za aktivnu kampanju u 11 saveznih država u kojima još nisu održani predizbori.

“Činiti to bez ikakve nade u uspjeh značilo bi potrošiti mnoge desetke miliona dolara koje jednostavno nemamo”, navodi se u saopćenju.

Izuzev predsjednika Baracka Obame i jedinog preostalog republikanskog kandidata za nominaciju Mitta Romneyja, Paul je prikupio više novca za kampanju nego ijedan drugi kandidat za Bijelu kuću, preko 36 miliona dolara.

Neobični Paul, sa stavovima o legalizaciji droga, smanjenju budžeta za vojsku i i ignoriranju iranskog nuklearnog programa, što je anatema za republikance, nije pobijedio niti u jednoj državi u višemjesečnoj borbi za nominaciju.

Ali, njegova kampanja privukla je mlade glasače, ogorčene godinama rata i vrtoglavog deficita.

Na četvrtom mjestu

Paul je oduvijek priznavao da je njegov put ka Bijeloj kući skoro nemoguć i da je dio njegove utrke za nominaciju želja da Amerikance fokusira na teme koje on misli da su zanemarene, kao što su američka vanjska politika, “konstantni prekookeanski ratovi” i američke federalne rezerve.

Do sada je osvojio 104 od potrebna 1.144 delegata za nominaciju i na četvrtom je mjestu u utrci, koju vodi Romney s nedostižnih 966 delegata.

Utrku su prije Paula napustili drugoplasirani Rick Santorum sa 264 delegata i Newt Gingrich sa 130 delegata.

Paul (76) trenutno u američkom Kongresu predstavlja 14. kongresni okrug iz Texasa, sa središtem u gradu Galvestounu.

S prekidima je službovao u Kongresu od 1976. do 1997. godine, a od te je godine neprekidno zastupnik.

Za predsjednika SAD-a kandidirao se tri puta, jednom kao libertinac i druga dva puta kao republikanac.

Odrastao je u Pittsburghu, a diplomirao medicinu na Duke Universityju.

Tokom 60-ih služio je kao hirurg u ratnom zrakoplovstvu.

Paul ima petero djece i 18-ero unučadi.

Njegov sin Howard “Rand” Paul je senator iz Kentuckyja.

Izvor: Agencije