Raskol u sirijskoj opoziciji

Burhan Ghalioun ostaje na čelu SNC-a (Reuters)

Ugledni disident istupio je iz Sirijskog nacionalnog vijeća (SNC) u utorak, zadavši još jedan udarac opozicionoj organizaciji, iz čijih je redova u posljednjih nekoliko mjeseci izašlo nekoliko visokih zvaničnika.

Fawaz Tello dao je ostavku nekoliko sati nakon što je 45-člani generalni sekretarijat Vijeća ponovno izabrao Burhana Ghaliouna za predsjednika.

Novi tromjesečni mandat Ghaliounu dodijeljen je na sastanku u Rimu, gdje je italijanska vlada pokušala zagovarati reforme u Vijeću.

Tello, jedan od manjinskih liberala u Vijeću, koje broji blizu 350 članova, kazao je da odlazi jer ova organizacija izbjegava demokratske reforme i odbija međunarodne napore za reorganizaciju i ujedinjenje u borbi protiv predsjednika Bashara al-Assada.

„Otišao sam iz Sirije prije tri mjeseca da pomognem Vijeću da bude sluga revoluciji i da ga preobratim u demokratsko“, kazao je Tello u saopćenju.

„Ali moji napori i napori drugih ljudi su zaustavljeni ličnim ambicijama onih koji upravljaju Vijećem“, dodao je on.

Politički zatvorenik

Tello, koji je bio zatvoren od 2001. do 2006. godine, bio je jedan od vođa pokreta za demokratske reforme, koji je Assad ugušio nakon što je 2000. na mjestu predsjednika naslijedio svoga oca Hafeza al-Assada.

Ghalioun, liberalni političar, kojeg podržavaju većinski islamisti u Vijeću, prvi je čovjek ove organizacije od njenog osnivanja u Istanbulu u augustu.

Vijeće je formirano kako bi omogućilo demokratsku tranziciju vlasti ukoliko bi pala Assadova vlada.

Tello je kazao kako je odluka Vijeća da ignorira poziv Arapske lige za sastanak predstavnika opozicije u Kairu ovog mjeseca, bio jedan od razloga njegovog odlaska.
Vijeće je saopćilo da je odbilo poziv Lige jer su na skup pozvani pojedinačni članovi, a ne cijela organizacija.

Nekoliko visokih zvaničnika opozicije napustilo je Vijeće od početka godine.

Među njima je Haitham al-Maleh, advokat i bivši sudac koji je decenijama pružao otpor dominaciji porodice Assad, te ljekar Kamal al-Labwani, koje je pokušao umanjiti utjecaj islamista u Vijeću.

Tello je kazao da, također, napušta Deklaraciju iz Damaska, grupu opozicionih vođa koji su pružali miran otpor Assadu prije revolta.

Izvor: Agencije