Preminuo pisac Carlos Fuentes

Fuentes pripada generaciji pisaca u kojoj su se nalazili velikani latinoameričke pisane riječi Garcia Marquez i Vargas Llosa (Reuters)

Meksički pisac i esejista Carlos Fuentes, jedan od najpoznatijih pisaca španskog govornog područja, preminuo je u utorak u bolnici blizu Mexico Cityja u 83. godini, saopćili su meksički zvaničnici.

“Duboko me je potresla smrt našeg dragog i cijenjenog Carlosa Fuentesa, pisca i univerzalnog Meksikanca. Neka počiva u miru”, napisao je predsjednik Meksika Felipe Calderon na Twitteru.

Meksički mediji su objavili da je Fuentes preminuo od posljedica srčanih problema.

Fuentes, koji je bio sin diplomate i odrastao okružen knjigama, objavio je svoju prvu zbirku kratkih priča “Prerušeni dani” (1954) uz savjete svog oca Rafaela.

Brojne nagrade

Svojim prvim romanom “Najprozračnija oblast” (1958), u kome opisuje eksplozivni rast Mexico Cityja, tada 30-godišnji autor stekao je međunarodno priznanje.

Uslijedili su romani “Mirne savjesti” (1959), “Aura” (1962) i “Smrt Artemija Cruza” (1967), za koji je dobio priznanje kako kritike tako i javnosti te postao njegovo najpoznatije djelo.

Kasnije je dobio nekoliko prestižnih književnih nagrada.

Fuentes je bio najčuveniji meksički pisac i odigrao je dominantnu ulogu u latinoameričkom literarnom bumu prikazivanjem nacije koja je izdala svoje revolucionarne ideale.

On pripada generaciji pisaca u kojoj se nalaze Kolumbijac Gabrel Garcia Marquez i Peruanac Mario Vargas Llosa, koji su skrenuli pažnju svjetske javnosti na latinoameričku kulturu u periodu u kome su u toj regiji na vlasti bili diktatorski režimi.

Izvor: Agencije