Pregovori o iranskom programu bez problema

Zapad sumnjiči Iran da pod krinkom razvoja nuklearnog programa u civilne svrhe želi razviti atomsku bombu (AFP)

Pregovori Irana i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) se odvijaju dobro, ocijenio je u utorak u Beču iranski dužnosnik Ali Asghar Soltanieh, koji učestvuje u dvodnevnim pregovorima.

“Razgovori se odvijaju u dobrom smjeru i u konstruktivnoj atmosferi”, rekao je on novinarima.

Iran treba dokazati da je spreman na ustupke u pregovorima sa šest sila: pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) – SAD, Kina, Rusija, Velika Britanija i Francuska – i sa Njemačkom.

Prve razgovore sa šestorkom Iran je održao u aprilu u Istanbulu nakon 15-mjesečne pauze, a idući krug očekuje se u Bagdadu.

Iran trpi niz sankcija kojima ga Zapad kažnjava za nepotpunu saradnju oko nuklearnog programa, a novi stepen sankcija je blokada izvoza iranske nafte koju mu nameću SAD i Evropska unija (EU).

‘Djetinjaste i smiješne’ optužbe

Zapad sumnjiči Iran da pod krinkom razvoja nuklearnog programa u civilne svrhe želi razviti atomsku bombu, što Iran odbacuje i tvrdi da njegove potrebe za energijom rastu uporedo s rastom stanovništva.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague rekao je uoči sastanka da Zapad želi vidjeti “konkretne iranske prijedloge i korake”.

Među njima je slobodan pristup inspektorima IAEA-e postrojenju u Parchinu, jugoistočno od Teherana, gdje bi Iranci mogli pripremati eksperimente nuklearnog oružja.

Službeni Teheran takve optužbe odbacuje kao “djetinjaste” i “smiješne” i pristup Parchinu uvjetuje širim sporazumom s IAEA-om, što Zapad smatra odugovlačenjem.

Dok Zapad želi da Iran prekine obogaćivanje urana, Iran želi ublažavanje sankcija, a tomu će Zapad teško udovoljiti bez većih ustupaka Teherana.

Izvor: Agencije