Postignut dogovor o prekidu štrajka glađu

Proslava dogovora o prekidu štrajka nastavljena je tokom noći u Gazi (AFP)

Stotine palestinskih zatvorenika pristali su okončati štrajk glađu, koji je većina počela 17. aprila, u zamjenu za olakšanje uslova zatočeništva, potvrdili su zvaničnici obje strane.

Predsjedavajući palestinskog kluba zatvorenika Qadura Fares izjavio je za AFP da su sve frakcije potpisale sporazum o okončanju štrajka.

Potpisivanju je prethodilo nekoliko sati pregovora između zatvorskih zvaničnika i predstavnika zatvorenika u zatvoru Ashkelon.

Sporazumom je okončan jedan od najdužih protesta koji su ikad organizirali palestinski zatvorenici.

Najduži štrajk

Dvojica zatvorenika su odbijala hranu 77 dana, što je najduži palestinski štrajk glađu.

Oni su se našli u stanju opasnom po život.

Glasnogovornica izraelske zatvorske službe Sivan Weizman potvrdila je da je postignut sporazum.

“Postignut je dogovor, štrajk je završen”, rekla je ona u telefonskom javljanju.

Dodala je da je sporazum postignut nakon razumijevanja postignutih posljednjih dana.

Većina od 1.550 zatvorenika je odbijala hranu 28 dana, tražeći, između ostalog, premještanje iz samica u obične ćelije, posjete porodica zatvorenika iz Pojasa Gaze i ukidanje takozvanog administrativnog pritvora bez podizanja optužnice.

Nije odmah bilo jasno kako će se sporazum odnositi na malu grupu zatvorenika koji su prestali jesti zbog administrativnog pritvora.

Zvaničnici Hamasa, koji vlada Pojasom Gaze, također su potvrdili sporazum.

Slavlje u Gazi

Egipat je posredovao okončanju štrajka i egipatski ambasador u tom području je, također, potvrdio sporazum.

Pregovori su zastali zbog nesporazuma oko nekoliko tačaka sve dok visoki egipatski vojni oficir nije stigao u zatvor da posreduje.

Nakon što je objavljen dogovor, Al Jazeera saznaje da će Thaer Halahleh, koji je ranije prijetio da će nastaviti štrajk glađu, također prekinuti štrajk.

Halahla je postio 76 dana.

Al Jazeerin novinar Cal Perry, koji izvještava iz Jerusalema, rekao je da su Palestinci izašli na ulice Gaze kako bi proslavili dogovor, ali da bi to moglo biti preuranjeno.

“Nismo čuli da će ovaj dogovor promijeniti [izraelsku politiku] administrativnog pritvora. Postoje najmanje 308 Palestinaca u administrativnom pritvoru, a prema dogovoru, oni će i dalje služiti kaznu”, kazao je Perry.

“Ne vidimo da su kazne skraćene, niti će ljudi biti oslobođeni večeras. Mislim da će ova proslava biti kratkog vijeka, pogotovo jer je blizu dan Nakba”, rekao je, referirajući na 15. maj, koji se u Palestini obilježava kao “Dan katastrofe” koja je uslijedila nakon izraelske nezavisnosti 1948. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije