Oslo: Samospaljivanje pred zgradom suda

Muškarac je zadobio teže opekotine i prebačen je u bolnicu (AP)

Nepoznati muškarac zapalio se u utorak ispred zgrade suda u Oslu, u kojoj se Andersu Behringu Breiviku sudi za terorizam i ubistvo 77 ljudi, saopćila je policija.

Muškarac, koji se polio zapaljivom tečnošću i potom zapalio ispred ulaza u sud, zadobio je teže opekotine i prebačen je u bolnicu, izjavio je policijski glasnogovornik Fin Bele.

“Na mjestu događaja bilo je policajaca koji su brzo ugasili vatru”, rekao je Bele.

Moguća veza sa slučajem ‘Breivik’

Glasnogovornik policije Kiell Jan Kverme rekao je kako policija vjeruje da se radi o državljaninu Norveške, ali da nisu savim sigurni u njegov identitet. “Zadobio je teške ozljede, opečena su mu prsa i trbuh”, dodao je glasnogovornik.

Na pitanje je li incident povezan sa suđenjem Breiviku, koje je počelo sredinom aprila, Bele je odgovorio: “Neki smatraju da postoji nekakva veza, ali zasad nemamo nikakvih informacija o tome.”

Breivik je priznao da je u julu prošle godine ubio osam ljudi, kada je podmetnuo bombu u automobil koji je eksplodirao ispred zgrade Vlade, i da je potom iz automatskog oružja na obližnjem ostrvu Utoyi ubio još 69 ljudi, uglavnom tinejdžera.

Optuženi na suđenju nije pokazao nikakve znake kajanja, navodeći da su žrtve izdale Norvešku time što su se zalagale za multikulturalizam.

Izvor: Agencije