HRW: U Bagdadu postoje tajni zatvori

Iračko Ministarstvo za ljudska prava odbacilo je tvrdnje iz izvještaja HRW-a (Reuters)

U Bagdadu još postoji zatvor u kojem se ilegalno drže zatvorenici, a koji je Vlada trebala zatvoriti 2011. godine, nakon što je objelodanjeno da se u njemu provodi tortura, saopćila je u utorak organizacija Human Rights Watsch (HRW), dok iračke vlasti negiraju ove optužbe.

Najnoviji izvještaj organizacije za ljudska prava o ovom slučaju zasniva se na razgovorima sa 35 bivših zatvorenika, njihovim rođacima i advokatima, kao i sa zvaničnicima vlade koji su opisali metode ispitivanja koje se trenutno koriste.

“Iračke sigurnosne snage pritvaraju ljude van zakona, bez suđenja ili optužnica i kriju ih na mjestima gdje im nije dozvoljena nikakva komunikacija”, rekao je zamjenik direktora HRW-a za Bliski istok Joe Stork.

On je pozvao iračke vlasti da hitno objave imena svih zatvorenika i mjesta na kojem ih kriju i da oslobode one koji nisu formalno optuženi, javio je AP.

Izvještaj izaziva dodatnu zabrinutost, budući da su iračke vlasti preuzele kontrolu nad zatvorskim sistemom u zemlji nakon odlaska američkih vojnika u decembru.

Iračko Ministarstvo za ljudska prava odbacilo je tvrdnje iz izvještaja HRW-a, ističući da je taj zatvor prije više od godinu dana zatvoren i da su optužbe netačne.

Zatvor se nalazi u tzv. zelenoj zoni u centru Bagdada, u kojem su smještene i zgrade Vlade i strane ambasade.

Izvor: Agencije