EU: Istočnoevropske članice protiv štednje

Evropski komesar za ekonomska pitanja Olli Rehn i njemački ministar finansija Wolfgang Schaeuble na sastanku u Briselu (AP)

Jedanaest najsiromašnijih članica Evropske unije (EU) podržalo je u utorak prijedlog za povećanje budžeta EU-a za 2013. godinu, čime su se suprotstavili bogatijim članicama koje žele ograničiti potrošnju bloka.

Grupa zemalja, koju čine bivše komunističke države, uz Portugal i Maltu, objavila je zajedničko saopćenje za štampu u kojem se podržava prijedlog Evropske komisije za povećanje budžeta EU-a za sljedeću godinu za 6,8 posto na 138 milijardi eura, prenijela je agencija AFP.

Zemlje potpisnice saopćenja, uključujući Bugarsku, Estoniju, Litvaniju, Latviju, Mađarsku, Poljsku, Rumuniju i Slovačku, primaju sredstva iz takozvanog Kohezionog fonda EU-a, koji služi za pomoć siromašnim regijama za modernizaciju infrastrukture.

Prijedlog budžeta za 2013. predviđa 48,9 milijardi eura, što je za 5,1 milijardi eura više u odnosu na budžet za ovu godinu.

“Podržavamo to opravdano i preko potrebno povećanje budžeta”, istakla je grupa zemalja u saopćenju koje je potpisala i Hrvatska, koja će 2013. postati 28. članica Unije.

Poticati zapošljavanje i ekonomiju

“Trenutna ekonomska situacija zahtijeva teške političke odluke. Napori EU-a i oskudna javna sredstva bi trebalo prvenstveno biti usmjerena ka poticaju ekonomskog rasta i zapošljavanja.

U skladu s tim, kohezione mjere imaju ključnu ulogu u izlasku iz krize putem ulaganja”, navodi se u saopćenju predstavljenom na sastanku ministara finansija EU-a u Briselu.

Prema izvorima iz EU-a, deklaraciju su podržale Irska, Grčka, Italija, Belgija, Slovenija i Češka.

Prijedlog budžeta za 2013. predviđa 48,9 milijardi eura kohezionih sredstava, što je za 5,1 milijardi eura više u odnosu na budžet za ovu godinu.

Grupa bogatijih zemalja uključujući Britaniju, Francusku, Njemačku, Finsku, Austriju i Holandiju protivi se povećanju budžeta EU-a, tvrdeći da Brisel treba primijeniti mjere štednje, kao što to rade i nacionalne vlade.

Izvor: Agencije