Deseci Palestinaca ranjeni tokom Nakbe

Petnaesti maj je dan kada su mnogi Palestinci napustili svoje domove (EPA)

Najmanje 30 Palestinaca je ranjeno tokom obilježavanja Nakbe, “Dan katastrofe”, kada su održani protesti zbog izraelske državotvorne deklaracije iz 1948. godine, te raseljenja stotina hiljada svojih sunarodnjaka.

Protesti su u utorak održani na Palestinsku teritorijama, gdje je glavno okupljanje održanio u Ramallahu, na okupiranoj Zapadnoj Obali.

Izvor iz državne bolnice u Ramallahu kazao je da je 17 ljudi povrijeđeno gumenim mecima u tom gradu, 15 u Beituniji, te još dvoje u Kalandiji.

Također, pristigli su izvještaji o sukobima u Hebronu i u predgrađu Betlehema, gdje se, prema navodima izraelske vojske, 200 demonstranata suprotstavilo trupama.

Dopsnik Al Jazeere Cal Perry je rekao: “Sukobi su mali i veoma svirepi, Izraelci su ispaljivali gumene metke i suzavac cijelo jutro.”

Viši arapski komitet za nadgledanje, koji predstavlja palestinske zajednice u Izraelu, ranije u utorak pozvao je na generalni štrajk i posjetu nekadašnjim palestinskim selima.

Više od 760.000 Palestinaca, a uz njihove potomke se taj broj danas procjenjuje na blizu 4,7 miliona, pobjegli su ili su protjerani iz svojih domova.

Sukob između policije i demonstranata

Gotovo 160.000 Palestinaca je ostalo, a danas ih je blizu 1,3 miliona, odnosno 20 posto populacije Izraela.

Rano u utorak je dopisnik AFP-a rekao da je došlo do sukoba između policije i demonstranata u kvartovima Istočnog Jerusalema.

Izrael je, također, saopćio da je iz Gaze ispaljena raketa, koja je pala na jug zemlje, ali nije jasno da li je povezano s Nakba komemoracijom.

“Eksplozivna naprava ispaljena iz Pojasa Gaze, raketa ili minobacačka granata pala je rano jutros u južni Izrael, ali nije uzrokovala štetu”, rekao je glasnogovornik izraelske policije Micky Rosenfeld.

“Koordinirani smo s vojnom i graničnom policijom, nadamo se da će sve proći mirno”, kazao je Rosenfeld u ponedjeljak.

“Mobilizirali smo jedan dio jedinica u različitim regijama”, dodao je on.

Prošle godine su demonstranti iz Libana i Sirije pokušali ući u Izrael, nakon čega su izraelske trupe otvorile vatru, u kojoj su poginula četiri demonstranta iz Sirije i deset iz Libana.

Izvor: Al Jazeera i agencije