Cannes: Književnost na velikom platnu

Članovi žirija u Cannesu (AFP)

Jack Kerouac i njegova kultna knjiga o beat generaciji “Na putu”, Don DeLillo i njegov “Kosmopolis”, Hemingway, De Mise i Anouilh – ovogodišnji, 65. Međunarodni filmski festival u Cannesu bit će u znaku adaptacija brojnih književnih djela na velikom platnu.

Festival, koji počinje u srijedu, trajat će do 27. maja.

Dvije tinejdžerske zvijezde, proslavljeni ljubavni par sage “Sumrak”, Kirsten Stewart i Robert Pattinson, pojavit će se u dvije ekranizacije.

Stewart igra u filmu snimljenom po romanu Kerouaca “Na putu”. Ovo ostvarenje, koje je režirao Brazilac Valter Salles, a producirao Francis Ford Coppola, bit će jedno od glavnih događaja festivala.

Povratak Audiarda

Pattinson, njen partner na filmu i u životu, glumi paranoičnog mladog biznismena u drami “Kosmopolis” Davida Cronenberga, koji je adaptirao istoimeni roman Dona DeLilla.

Tri godine nakon što je sa “Prorokom” osvojio Grand Prix u Cannesu, francuski režiser Jacques Audiard bit će u utrci za Zlatnu palmu sa ljubavnom pričom “Hrđa i kosti”. Film, u kojem Marion Cotillard igra glavnu ulogu, adaptacija je naslovne priče istoimene zbirke kanadskog pisca Craiga Davidsona.

Francuski veteran Alain Resnais u “Još niste ništa vidjeli” daje novo tumačenje “Euridike” Jeana Anouilha, dok Korejanac Jin-ho nudi svoje viđenje čuvenog romana “Opasne veze”. Ove azijske veze snimljene su u Kini i smještene u Šangaj 30-ih godina prošlog vijeka.

Među 54 dugometražna ostvarenja u zvaničnoj selekciji nalazi se još nekoliko adaptacija, kao što su “The Paperboy” Leeja Danijelsa, sa Nicole Kidman i Zacom Efronom, po scenariju romanopisca Petera Dextera, “Killing Them Softly” Andrewa Dominica, sa Bradom Pittom u naslovnoj ulozi, koji je snimljen prema romanu Georga V. Higginsa “Koganov zanat” i “Lawless” Johna Hillcoata koji je ekranizirao roman “Najvlažniji okrug na svijetu” Matta Bonduranta.

Omaž  Hemingwayu

Charlotte Gainsbourg i kontroverznog britanskog rokera Petea Dohertyja publika će moći vidjeti  u filmskoj adaptaciji “Ispovijesti jednog djeteta vijeka” Alfreda de Misea.

Japanac Koji Wakamatsu će predstaviti tragičnu sudbinu svog sunarodnika, pisca Yukija Mishime, u filmu “11.25 The Day He Chose His Own Fate”, a Marokanac Nabil Ayouch je adaptirao roman “Zvijezde Sidija Mumena” Mahija Binebina o atentatima na Kazablanku 2003.

U Cannesu će biti prikazan i film “Hemingway i Gellhorn” američkog veterana Philipa Kaufmana u okviru omaža koji će biti upriličen čuvenom američkom piscu. Jedan od najpoznatijih američkih književnih parova igraju Nicole Kidman i Clive Owen.

Festival će biti završen posvetom nedavno preminulom francuskom reditelju Claudeu Mileru. Bit će prikazan njegov posljednji film, „Therese Desqueyroux“, snimljen prema istoimenom romanu Francoisa Mauriaca, sa Audrey Tautou u naslovnoj ulozi.

Izvor: Agencije