Brojne žrtve u napadu na pogrebnu povorku

Vozilo oštećeno u napadu na pogrebnu povorku (Al Jazeera)

Najmanje 21 osoba je poginula kada su sirijske snage sigurnosti otvorile vatru na pogrebnu povorku u gradu Khan Sheikhoun u provinciji Idlib u vrijeme posjete posmatrača Ujedinjenih naroda, saopćili su aktivisti.

Glasnogovornik opozicionog vojnog vijeća kazao je da je najmanje 50 ljudi ubijeno u napadu izvedenom u utorak, tokom kojeg su pogođena i vozila tima UN-a.

Aktivisti su kazali da među posmatračima nije bilo ranjenih, ali njihova vozila su oštećena.

Izjave posmatrača

Snimci objavljeni na internetu, za koje aktivisti tvrde da su snimljeni u Khan Sheikhounu, pokazuju oštećeni automobil sličan onima koje koriste posmatrači UN-a.

„Otišli smo da posmatramo i nakon nekog vremena desila se pucnjava“, kazao je jedan posmatrač za agenciju Reuters, te dodao da je nakon toga odjeknula eksplozija u kojoj su oštećena njihova vozila.

Sedmočlani tim je, zatim, pokušao organizirati siguran povratak u bazu, kazao je on. Drugi posmatrač, kao i predstavnik Slobodne sirijske vojske, kazali su da su posmatrači sada sa pripadnicima armije.

„Sigurni smo sa Slobodnom sirijskom vojskom i čekamo da nas UN-ova grupa pokupi“, kazao je drugi posmatrač.

Fadi al-Yassin, aktivist iz Idliba, kazao je da je bio svjedok napada na pogrebnu povorku, te da su posmatrači bili prisutni.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sjedištem u Londonu, koja se pozvala na izvještaje mreže aktivista na terenu, također, prenijela je vijest o napadu.

Izvori: Al Jazeera i agencije