Ekskluzivno: Tajni Gaddafijevi razgovori

Al Jazeera je u posjedu snimaka 12.000 tajnih telefonskih razgovora između bivšeg libijskog vođe Muamera Gaddafija i njegovih najbližih saradnika, članova porodice i predstavnika međunarodne zajednice.

Ovi razgovori, vođeni u vrijeme libijske revolucije, pružaju uvid u režim koji se svim dostupnim metodama pokušao održati na vlasti.

Rat u Libiji vođen je pred očima javnosti.

Privatna strana

Televizijske kamere snimale su borbe na prvim linijama, dok su avioni NATO-a sve posmatrali iz zraka.

Javnost sada, prvi put, može čuti drugu, privatnu stranu Gaddafijevog rata. Razgovori koje niko nije trebao čuti… Dokazi koliko je jedan režim očajnički pokušavao opstati. Ovo je Gadafijev razgovor sa jednim od najbližih savjetnika:

Gaddafi: Možeš li vjerovati da je Mubarak al Shamekh prebjegao?

El Safi: On je lud.

Gaddafi: Bio je predsjednik Općeg narodnog kongresa. O takvoj poziciji je mogao samo sanjati. Šta bi još mogao poželjeti?

El Safi: Kunem se, poludio je. Sigurno je izgubio razum.

Gaddafi: Shvatao bih da je monarhist, bogataš, član Muslimanskog bratstva, nevjernik ili fašista. Ali ovo nisam očekivao od njega.

Muškarac s kojim je Gaddafi razgovarao je Tajeb el Safi, uglavnom nepoznat vanjskom svijetu, čak i većini Libijaca.

Ovi snimci otkrivaju da je bio jedan od najbližih Gaddafijevih saradnika i među rijetkima koji su imali ovlaštenje da sami izdaju narađenja.

El Safi: Insistirao sam da pošalju snage u Benghazi.

Senusi: Pitaj demonstrante koliko im je Benghazi bitan, jer ćemo upotrijebiti svu silu koju imamo kako bismo ih uništili.

El Safi: Abdallah, reci zapovjedniku da moramo kontrolisati Benghazi. Ne smiju ga zauzeti. Reci mu da upotrijebi silu. Uplašit će se i ostati

skriveni u svojim rupama.

Propagandna mašinerija

Snimci pokazuju i kako je Gaddafijev režim pokušao manipulisati medijima. Opozicija ga je stalno optuživala da upravo to radi. A sada iz prve ruke možemo čuti kako je djelovala Gaddafijeva propagandna mašinerija.

Dok su se sukobi zaoštravali, potreba za propagandom postajala je sve veća, i kod kuće i u inostranstvu.

Gaddafi: Nazovi ih (tursku vladu) i reci da moramo usklađeno djelovati. Ovo nije dječija igra.

Baghdadi: Tačno.

Gaddafi: Avioni koji su jučer gađali civile i našu vojsku u Misrati bili su turski. To im obavezno reci.

Baghdadi: Povećali smo broj mrtvih. Naši ljudi kažu 11, ali reći ću im blizu 100.

Gaddafi: Reci im da su ubijene desetine civila.

Snimci pružaju uvid u tajnoviti svijet Muamera Gaddafija, čovjeka koji je očajnički pokušavao održati privid nečega čega više nije bilo. Nadzirao je sve oko sebe kako bi ostao na vlasti i ugušio svaki oblik pobune.

Ali, upravo su metode koje je koristio za kontrolu vlastitog naroda bile te koje su otkrile najskrivenije tajne, i njegove i njegovog režima.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Bivši šef obavještajne službe Libije Abdullah Senussi, desna ruka ubijenog diktatora Muammara Gaddafija, koji je dugo bio u bjekstvu,  uhapšen je u zapadnoafričkoj državi Mauritaniji. Međunarodni krivični sud (ICC) sa sjedištem u Hagu optužio je Senussija za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Njegovo izručenje zatražili su istovremeno Libija i Francuska.

Published On 17 Mar 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO