Sirijska armija ubila kamermana na granici

Ubijeni 32-godišnji kamerman Ali Shaaban (Al Jadeed TV)

Kamerman libanske televizije Al-Jadeed Ali Shaaban ubijen je u ponedjeljak, a njegov kolega je ranjen, u pucnjavi na libansko-sirijskog granici, saopćila je ta televizija, okrivljujući sirijsku vojsku za incident.

Shaaban, 32-godišnji asistent snimatelja, pogođen je dok je snimao u oblasti Wadi Khaled na krajnjem sjeveru Libana. Podlegao je ranama na putu za bolnicu, prenose agencije.

Meci su, prema svemu sudeći, došli sa sirijske strane granice.

Drugi detalji o ovom incidentu još nisu poznati.

Pokrenuta istraga

Ministar unutrašnjih poslova Libana Marwan Charbel izjavio je da je pokrenuta istraga kako bi se otkrile okolnosti ubistva.

“Sigurnosne snage počele su istragu uzimanjem izjava od dva novinara koji su bili sa Shabaanom”, rekao je Charbel za libanske novine Daily Star.

“Novinar, libanski državljanin, ubijen je na granici, i to je vrlo tužna stvar, posebno zato što je [u tom trenutku] bio nenaoružan”, dodao je on.

Sigurnosni izvori navode da je Al-Jadeed izgubio vezu sa svojim timom oko 15.30 sati.

Satima nakon incidenta, reporter televizije Al-Jadeed Al-Hussein Khreis rekao je da je ekipa bila unutar libanskih granica kada je zasuta paljbom.

Na libanskoj strani

“Mi smo bili na libanskoj strani, čak smo mahnuli sirijskoj vojsci na granici, nakon čega smo čuli vatru iz teške artiljerije i pobjegli smo natrag, ali nas je paljba zasula poput kiše”, rekao je Khreis za televiziju Al-Jadeed ispred bolnice Al-Salam u koju je Shaaban dovezen.

Khreis je, također, kazao da on i snimatelj Abed al-Azim Khayyat nisu bili u stanju izvući Shaabana iz auta i da su morali otpuzati pod paljbom bez njega.

Dodao je da je Khayyat pokušao povući Shaabana iz automobila, ali nije uspio zbog granatiranja.

Libanski sindikat fotografa osudio je nešto kasnije “zločinački napad” protiv kolege snimatelja, dodajući da novinare i snimatelje ne treba posmatrati kao dio unutrašnjeg ili vanjskog sukoba.

“Sindikat fotografa osuđuje zločinački napad na kolegu iz Al-Jadeeda i poziva sve strane da ne napadaju ljude iz medija bez obzira kojoj partiji pripadaju”, navodi se u saopćenju Sindikata.

Vođa libanskih snaga Samir Geagea je, također, osudio napad i istakao potrebu da pokrene istraga kako bi se otkrile nejasnoće.

On je pozvao Vladu da preuzme kontrolu nad libansko-sirijskom granicom, kako bi se zaštitila sloboda i novinari.

Izvor: Agencije