U sirijskoj pokrajini Hama ubijeno 27 civila

Prema navodima Sirijskog opservatorija za ljudska prava, u četvrtak je ubijeno 77, a u petak 35 ljudi, većinom civila (AP)

U subotu je u vojnim operacijama sirijskih snaga u gradu Latamna u pokrajini Hama ubijeno 27 civila, saopćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava sa sjedište u Londonu. 

“Dvadeset i sedam civila je ubijeno u bombardiranjima i pucnjavi tokom vojnih operacija u pokušaju zauzimanja Latamne, poprišta sukoba u petak“, navodi se u saopćenju Opservatorija.

Južnije u pokrajini Homs, tri civila, među kojima jedna žena i njeno dijete, stradali su u bombardiranjima u Kuseiru, a jedan prebjegli policajac je ubijen u sukobima.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u četvrtak je jednoglasno usvojilo deklaraciju kojom zahtijeva od sirijskih snaga da do 10. aprila prekinu glavne vojne operacije, te od sirijske opozicije da isto učini do 48 sati kasnije. 


Snimci koje je objavio Robert Ford [Facebook]

Međutim, prema navodima Opseravtorija, nasilje se nastavlja, te je u četvrtak ubijeno 77, a u petak 35 ljudi, većinom civila.

Satelitski snimci

Robert Ford, nerezidentni američki ambasador u Siriji, koji je ovu zemlju napustio kada je u februaru zatvorena ambasada SAD-a u Damasku, u  petak je objavio komercijalne satelitske snimke koji pokazuju da Sirija drži topništvo spremno za gađanje stambenih područja, te da je premjestila neke snage iz jednog grada u drugi uprkos pozivima za povlačenje.

Ford, koji je i ranije postavljao ovakve snimke na društvenim mrežama, naveo je da postavljanjem slika na Facebook želi izvršiti pritisak na sirijskog predsjednika Bashara al-Assada da povuče snage kao što to traži mirovni plan bivšeg glavnog sekretara UN-a Kofija Annana.

Annan, specijalni izaslanik UN-a i Arapske lige za Siriju, pokušava okončati više od godine dana nasilja u kojem su Assadove snage nastojale slomiti prodemokratsku pobunu širom Sirije.

Ford je rekao da su se sirijske snage povukle iz nekih područja, ali je naveo da mediji izvještavaju da su Assadove snage topništvom gađale stambena područja u nekoliko gradova tokom protekla dva dana, te da su provodile akcije hapšenja u predgrađima Damaska.

“Ovo nije smanjivanje ofanzivnih sigurnosnih operacija sirijske vlade, koje bi, kako se svi slažu, moralo biti prvi korak kako bi Annanova inicijativa mogla uspjeti”, napisao je Ford na svom Facebook profilu.

“Režim i sirijski narod trebaju znati da ih mi posmatramo. Režim ne može sakriti istinu”, dodao je on.

Izvor: Agencije