Stopa nezaposlenosti u SAD pala na 8,2 posto

Rast američke privrede možda nije dovoljno brz da bi podržao veći rast zapošljavanja, tvrde analitičari (AP)
Rast američke privrede možda nije dovoljno brz da bi podržao veći rast zapošljavanja, tvrde analitičari (AP)

Stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Američkim Državama prošlog mjeseca je pala na 8,2 posto, što je najniži nivo još od januara 2009. godine, ali je to uglavnom posljedica činjenice da je određeni broj ljudi prestao tražiti posao, saopćilo je Ministarstvo rada ove zemlje.

U saopćenju se navodi da je u martu broj zaposlenih porastao za 120.000, što je značajno manje u odnosu na povećanje iz prethodna tri mjeseca od po 200.000.

Taj podatak ukazuje da rast američke privrede možda nije dovoljno brz da bi podržao veći rast zapošljavanja, naveli su analitičari.

U SAD-u  je od decembra 2011. broj zaposlenih povećan za ukupno 858.000, što je najuspješniji četveromjesečni period u posljednje dvije godine.

Novi zadaci uglavn

Međutim, predsjednik američke Uprave federalnih rezervi Ben Bernanke je upozorio da će sadašnji tempo rasta zapošljavanja biti teško održiv ukoliko ne dođe do povećanja potrošnje.

„Pošto se u izvještaju navode podaci iz samo jednog mjeseca, ne smatramo da se može izvesti definitivan zaključak o trendu usporenog rasta u zapošljavanju“, kazao je ekonomski analitičar Michael Gapen iz Barclaysa u New Yorku.

Mitt Romney, koji je u utrci za republikanskog predsjedničkog kandidata, kazao je da posljednji podaci o nezaposlenosti pokazuju da je predsjedniku Baracku Obami „ponestalo izgovora“.

„Ovo je slab i vrlo zabrinjavajući izvještaj koji pokazuje da tržište rada stagnira“, navodi se u Romneyevom saopćenju.

Obraćajući se ekonomskom forumu za žene održanom u Bijeloj kući u petak, Obama je kazao da se mora učiniti više kako bi se otvorila nova radna mjesta.

„Trenutno nema važnijeg zadatka od povratka ekonomske sigurnosti svim našim porodicama nakon jedne od najvećih ekonomskih kriza od Velike depresije“, kazao je Obama.

„To počinje omogućavanjem radnih mjesta za svakoga ko želi posao. Stoga pozdravljamo vijest da je otvoreno još 120,000 radnih mjesta“.

„Ali svakom Amerikancu je jasno da će i dalje biti uspona i padova i da je pred nama još dosta posla“, zaključio je Obama.

Izvori: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO