Mali: Vojna hunta pristala na predaju vlasti

Predsjednik parlamenta bit će imenovan za prijelaznog predsjednika Malija sa zadatkom da organizira izbore (EPA)
Predsjednik parlamenta bit će imenovan za prijelaznog predsjednika Malija sa zadatkom da organizira izbore (EPA)

Vođe vojnog udara izvedenog u Maliju i predstavnici susjednih zapadnoafričkih država postigli su dogovor kojim će vojna hunta predati vlast u zemlji u zamjenu za ukidanje trgovinskih i diplomatskih sankcija nametnutih nakon puča.

Vojna hunta iz Malija i blok zemalja Zapadne Afrike ECOWAS objavili su postizanje dogovora na malijskoj državnoj televiziji kasno u petak.

Prema dogovorenom planu, koji su potpisali posrednici razgovora i vođa hunte Amadou Sanogo, vojna vlada će predati vlast predsjedniku parlamenta Diouncoundu Traoreu, koji će biti imenovan za prijelaznog predsjednika sa zadatkom da organizira izbore.

Dogovoreno je i ukidanje sankcija koje je ECOWAS uveo Maliju, te amnestija za učesnike vojnog udara.

Sankcije su uključivale zatvaranje granica prema svim susjednim zemljama, osim za dostavu humanitarne pomoći i zamrzavanje malijskih računa u regionalnoj centralnoj banci.

Pobunjeni sjever

Šef ECOWAS-a Alassane Ouattara rekao je da će sankcije biti ukinute „odmah“, izjavio je za državnu televiziju ORTM ministar vanjskih poslova Burkine Faso Djibrill Bassole.

On je naveo i da bi predsjednik Amadou Toumani Toure, koji je svrgnut 22. marta i od tada se nije pojavljivao u javnosti, trebao biti u mogućnosti da živi gdje god želi pod zaštitom vojske.

Dogovor na pet strana daje okvir za vraćanje ustavne vladavine pod prijelaznim vođom koji će također rješavati krizu na sjeveru, gdje su pobunjeničke grupe preuzele kontrolu.

Međutim, dogovorom nije utvrđen rok do kada bi Sanogo trebao predati vlast, ali se navodi da će 15 država članica ECOWAS-a odmah okončati nametnute sankcije.

Također je utvrđeno da prijelazne strukture vlasti moraju biti stvorene, ukoliko ne bude moguće održati izbore u roku od 40 dana zbog djelovanja Tuarega na sjeveru.

Dogovor je objavljen na dan kada su Tuareški pobunjenici sa sjevera proglasili nezavisnost oblasti koju nazivaju Azawad, što su odmah odbacile afričke i zapadne države.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO