Bahrein odbio predati osuđenog aktivistu

Policija je u petak bacila suzavac i vodene bombe na hiljade demonstranata koji su se okupili u znak podrške Khawaji (AP)

Bahrein je odbio zahtjev Danske da preda političkog aktivistu Abdulhadija al-Khawaje, danskog državljanina kome se u zatvoru pogoršava zdravstveno stanje zbog štrajka glađu.

Khawaja, jedan od vođa šiitskih protesta protiv sunitske vladarske porodice u Bahreinu, koji su ugušeni prošle godine, osuđen je na doživotni zatvor zbog optužbi za pokušaj svrgavanja monarhije.

Državna agencija BNA javila je da je vrhovni sud Bahreina odbacio zahtjev Danske uz obrazloženje da Khawajin slučaj ne spada u one za koje zakon dozvoljava ekstradiciju.

Khawaja već 60 dana štrajkuje glađu u znak protesta protiv svoje zatvorske kazne.

‘Život u opasnosti’

On i sedam vođa opozicije prošle godine su osuđeni na doživotne zatvorske kazne nakon što su sudjelovali u antivladinim protestima.

Khawajina kćerka Zainab oslobođena je u subotu nakon što je ranije ove sedmice uhapšena tokom demonstracija protiv zatvaranja Khawaje.

„Otac me je upravo nazvao. Jedva može govoriti i jedva diše“, napisala je Zainab na Twitteru nekoliko sati nakon što je oslobođena.

U petak su snage sigurnosti bacile suzavac i vodene bombe na hiljade demonstranata koji su izašli na ulice prijestolnice Maname kako bi dali podršku Khawaji, čiji je štrajk glađu postao povod šiitskoj manjini da se ponovo suprotstavi sunitskoj monarhiji.

Khawaja je u petak prevezen u vojnu bolnicu, gdje je primio infuziju, nakon što mu se zdravstveno stanje znatno pogoršalo, kazao je njegov advokat Mohamed al-Jishi.

Al-Jishi je kazao za Al Jazeeru u subotu da je njegovom klijentu dat rastvor soli i glukoze.

„Ljekari kažu da ovo neće biti dovoljno da ga održi na životu. On je u kritičnom stanju i potrebna mu je hrana“, kazao je on.

Izvori: Al Jazeera i agencije