Ubijeno više od 100 ‘pripadnika Al-Kaide’

Većina borbi vođena u provinciji Lahij

U protekla dva dana oružanih sukoba Vladinih snaga i naoružanih grupa na jugu Jemena ubijeno je više od 100 osumnjičenih pripadnika Al-Kaide, saopćilo je ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje.

Borbe su vođene u provincijama Abyan i Lahij, prenio je AP, dodajući da podaci ministarstva ne mogu dobiti nezavisnu potvrdu.

Ranije je američka agencija javila da je u posljednjih nekoliko dana na jugu Jemena ubijeno 50 osumnjičenih pripadnika Al-Kaide.

Prema tvrdnjama predstavnika provincije Abyan, 10 članova grupe Ansar al-Sharia (Partizani šerijata) ubijeno je u četvrtak u zračnom udaru Vladinih snaga po njihovim pozicijama nedaleko od grada Jara, prenose agencije.

U posljednjih nekoliko dana na jugu Jemena ubijeno je 50 osumnjičenih pripadnika Al-Kaide.

Ta grupa je ogranak grupe “Al-Kaida na Arabijskom poluotoku”, koja je znatno učvrstila svoje pozicije na jugu Jemena tokom narodne pobune protiv predsjednika Alija Abdullaha Saleha.

Agencije dodaju da se situacija u južnim provincijama još više zaoštrila nakon što je u februaru na dužnost novog čelnika Jemena stupio Abd Rabbu Mansour Hadi, koji je obećao nepokolebljivu borbu protiv terorista.

Samoubilački napad

Dvojica osumnjičenih bombaša samoubica poginula su u petak u Adenu, na jugu Jemena, kada je njihova  paket-bomba eksplodirala na motociklu ispred zgrade državnog ureda koji im je bio meta, saopćilo je ministarstvo odbrane.

“Dvojica bombaša samoubica al-Kaide poginula su kada je njihov motor eksplodirao”, navodi se u saopćenju ministarstva i dodaje da drugih žrtava nije bilo.

Dvojica osumnjičenih bombaša samoubica poginula su u petak u Adenu, na jugu Jemena.

Motocikl na kome se nalazila bomba je eksplodirao, a tijela dvaju bombaša su raznesena prije nego što su uspjeli izvesti samoubilački napad ispred sigurnosne agencije u Mansouri, prenosi AFP.

Ministarstvo navodi da je jedan osumnjičeni bombaš samoubica identificiran kao Fawaz al-Subaihi i da je živio u susjedstvu.

Jedan od očevidaca tvrdi da poznaje Subaihija, koji je držao prodavnicu, i da on nema nikakve veze s Al-Kaidom.

Isti svjedok kaže da je video tijelo drugog čovjeka “raskomadano”.

Izvor: Agencije