Saif al-Islam ‘napadnut’ u zatvoru

Libija namjerava suditi Saifu Gaddafiju na domaćem sudu, gdje bi mu mogla biti izrečena smrtna kazna (EPA)

Saif el-Islam Gaddafi, sin bivšeg libijskog lidera Muammara Gaddafija, bio je fizički napadnut u pritvoru u Libiji, saopćio je advokat Međunarodnog krivičnog suda (ICC).

“Gaddafi je bio fizički napadnut. Također, trpio je bolove jer su mu uskratili zubarsku pomoć”, izjavio je advokat Xavier-Jean Keita u saopćenju.

Keita, glavni Saifov savjetnik iz Javnog vijeća za odbranu (OPCD) ICC-a, nije rekao kada se napad dogodio, niti je iznio druge detalje o tome.

ICC je još 27. juna 2011. godine izdao nalog za hapšenje Saifa al-Islama, po optužbama za zločine počinjene protiv čovječnosti.

On je dodao da se Saif ne može valjano predstaviti na sudu ukoliko OPCD ne može voditi odgovarajuću komunikaciju s njim ili mu dostavljati potrebne dokumente.

“Gaddafija su ispitivale domaće vlasti bez mogućnosti zakonskog predstavljanja, a proslijeđena mu je pogrešna informacija o statusu domaće istrage, koja se vodi protiv njega”, navodi se u saopćenju.

Libijske vlasti su u četvrtak odbacile zahtjev ICC-a da tom sudu predaju Saifa al-Islama, jer libijsko Nacionalno prelazno vijeće (NPV) insistira da sinu ubijenog Muammara Gaddafija bude suđeno u Libiji.

Saopćenje je uslijedilo nakon što je ICC u srijedu pozvao Libiju da hitno preda Gaddafijevog sina.


Xavier-Jean Keita

Potjernica ICC-a

ICC je još 27. juna 2011. godine izdao nalog za hapšenje Saifa al-Islama, po optužbama za zločine počinjene protiv čovječnosti, a Interpol je izdao tzv. crvenu potjernicu.

Ta agencija u četvrtak je zatražila hapšenje dvojice visokih zvaničnika režima Muammara Gaddafija, osumnjičenih za mučenja i otmice, prenose agencije.

U Interpolovom saopćenju navodi se da je Libija tražila pomoć u privođenju dvojice zvaničnika, identificiranog bivšeg ministra unutrašnjih poslova El-Senusija Alozira (63) i njegovog bivšeg zamjenika Nasera el-Mabruka (60).

Oni su “optuženi za niz zločina, uključujući nezakonita hapšenja, neosnovano lišavanje lične slobode i mučenja”.

Bivši lider Libije ubijen je 20. oktobra 2011. godine u rodnom gradu Sirtu, nakon što su ga uhvatile oružane pobunjeničke formacije, a Saif al-Islam uhvaćen je na jugu Libije 19. novembra iste godine.

El-Senusi je uhvaćen 17. marta ove godine u Mauritaniji i tada je ICC saopćio da insistira na njegovoj ekstradiciji.

Izvor: Agencije