Saif al-Islam ‘napadnut’ u zatvoru

Libija namjerava suditi Saifu Gaddafiju na domaćem sudu, gdje bi mu mogla biti izrečena smrtna kazna (EPA)
Libija namjerava suditi Saifu Gaddafiju na domaćem sudu, gdje bi mu mogla biti izrečena smrtna kazna (EPA)

Saif el-Islam Gaddafi, sin bivšeg libijskog lidera Muammara Gaddafija, bio je fizički napadnut u pritvoru u Libiji, saopćio je advokat Međunarodnog krivičnog suda (ICC).

“Gaddafi je bio fizički napadnut. Također, trpio je bolove jer su mu uskratili zubarsku pomoć”, izjavio je advokat Xavier-Jean Keita u saopćenju.

Keita, glavni Saifov savjetnik iz Javnog vijeća za odbranu (OPCD) ICC-a, nije rekao kada se napad dogodio, niti je iznio druge detalje o tome.

ICC je još 27. juna 2011. godine izdao nalog za hapšenje Saifa al-Islama, po optužbama za zločine počinjene protiv čovječnosti.

On je dodao da se Saif ne može valjano predstaviti na sudu ukoliko OPCD ne može voditi odgovarajuću komunikaciju s njim ili mu dostavljati potrebne dokumente.

“Gaddafija su ispitivale domaće vlasti bez mogućnosti zakonskog predstavljanja, a proslijeđena mu je pogrešna informacija o statusu domaće istrage, koja se vodi protiv njega”, navodi se u saopćenju.

Libijske vlasti su u četvrtak odbacile zahtjev ICC-a da tom sudu predaju Saifa al-Islama, jer libijsko Nacionalno prelazno vijeće (NPV) insistira da sinu ubijenog Muammara Gaddafija bude suđeno u Libiji.

Saopćenje je uslijedilo nakon što je ICC u srijedu pozvao Libiju da hitno preda Gaddafijevog sina.


Xavier-Jean Keita

Potjernica ICC-a

ICC je još 27. juna 2011. godine izdao nalog za hapšenje Saifa al-Islama, po optužbama za zločine počinjene protiv čovječnosti, a Interpol je izdao tzv. crvenu potjernicu.

Ta agencija u četvrtak je zatražila hapšenje dvojice visokih zvaničnika režima Muammara Gaddafija, osumnjičenih za mučenja i otmice, prenose agencije.

U Interpolovom saopćenju navodi se da je Libija tražila pomoć u privođenju dvojice zvaničnika, identificiranog bivšeg ministra unutrašnjih poslova El-Senusija Alozira (63) i njegovog bivšeg zamjenika Nasera el-Mabruka (60).

Oni su “optuženi za niz zločina, uključujući nezakonita hapšenja, neosnovano lišavanje lične slobode i mučenja”.

Bivši lider Libije ubijen je 20. oktobra 2011. godine u rodnom gradu Sirtu, nakon što su ga uhvatile oružane pobunjeničke formacije, a Saif al-Islam uhvaćen je na jugu Libije 19. novembra iste godine.

El-Senusi je uhvaćen 17. marta ove godine u Mauritaniji i tada je ICC saopćio da insistira na njegovoj ekstradiciji.

Izvor: Agencije


Povezane

Donosimo vam prve snimke Saifa al Islama u avionu nakon hapšenja.Sin svrgnutog Libijskog vođe Muamera el Gadafija uhapšen je danas pri pokušaju bijega u Niger.Kažu da je dobrog zdravstvenog stanja. Iz Haga stiže glavni tužilac da se dogovori o mjestu i načinu suđenja.Libijske vlasti smatraju da bi se u zemlji mogao suočiti i sa smrtnom […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO