SAD će prihvatiti iranski nuklearni program

Erdogan je održao dvosatni susret s Obamom u Seoulu (Reuters)
Erdogan je održao dvosatni susret s Obamom u Seoulu (Reuters)

Američki predsjednik Barack Obama poručio je Iranu da će Sjedinjene Američke Države prihvatiti da Islamska Republika ima civilni nuklearni program, ukoliko dokaže da ne pokušava napraviti atomsko oružje, izvijestio je Washington Post.

Obama je poslao tu poruku Teheranu posredstvom turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana, koji ju je predao iranskom vrhovnom vođi, ajatolahu Aliju Hamneiju prošle sedmice, navodi vanjskopolitički kolumnista novina, David Ignatius.

Pregovori sa svjetskim silama

„Predsjednik Obama nagovijestio je da će SAD prihvatiti iranski civilni nuklearni program ako vrhovni vođa Ali Hamnei potvrdi svoju nedavnu izjavu u javnosti da njegova država nikada nije nastojala, niti će nastojati stvoriti atomsko oružje“, piše Ignatius.

„Nekoliko dana prije nego što je otputovao u Iran, Erdogan je održao dvosatni susret s Obamom u Seulu, tokom kojeg su se dogovorili da Erdogan obavijesti ajatolaha o nuklearnom sporu i o krizi u Siriji.“

Sjedinjene Države su saopćile u četvrtak kako očekuju od Irana da naredne sedmice održi razgovore sa šest svjetskih sila o spornom nuklearnom programu ove zemlje, uprkos sporenju oko toga da li će mjesto razgovora biti Istanbul ili Bagdad.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO