Omar Sulejman ulazi u predsjedničku utrku

Egipćani će 23. i 24. maja izaći na predsjedničke izbore (Reuters)

Šef egipatskih obavještajnih službi za vrijeme vlasti svrgnutog predsjednika Hosnija Mubaraka i njegov potpredsjednik u posljednjim danima na čelu države, namjerava se kandidirati na skorašnjim predsjedničkim izborima, objavili su njegovi saradnici.

Omar Sulejman (74) decenijama je bio jedan od najbližih Mubarakovih suradnika, a nakratko i potpredsjednik Egipta, kada se odlučio odreći dijela ovlasti pod pritiskom demonstranata.

Hiljade ljudi okupile su se u petak u Kairu pozivajući Sulejmana da se kandidira za predsjednika i noseći transparente: “Sulejmane, spasi Egipat” i “Sulejmane, mi te trebamo”.

Zabrinuti građani

Analitičari procjenjuju da će on odgovoriti na pozive vojske i birača zabrinutih za stabilnost zemlje.

U izjavi koju je navodno napisao, a dijelili su je članovi njegove kampanje, čovjek koji je nekoć bio šef vojne obavještajne službe i centralne obavještajne agencije najavio je da će se kandidirati za predsjednika ako prikupi 30.000 potpisa potrebnih za kandidaturu.

Pojedinci su i prošli mjesec nagovarali Sulejmana da se uključi u kampanju i dijelili slične letke, međutim, on sam nije se izravno obraćao medijima.

Egipćani će 23. i 24. maja izaći na prve potpuno slobodne predsjedničke izbore u historiji te republike.

Izvor: Agencije