Borbe u predgrađima Damaska

Između snaga lojalnih sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu i onih koje su na strani opozicije u petak su izbile borbe u predgrađima Damaska, saopćili su posmatrači, a aktivisti pozivaju na masovna okupljanja u znak podrške naoružavanju pobunjenika.

Sirijski aktivisti kažu da se snage režima sukobljavaju s opozicionim borcima u tri predgrađa Damaska, iako su do dogovorenog prekida vatre ostala samo četiri dana.

Sirijske snage u petak su izvele racije u predgrađima Sakba, Duma i Arbena te ubile trojicu pripadnika opozicionih snaga.

Sirijska agencija za ljudska prava navodi da su sirijske snage u petak izvele racije u predgrađima Sakba, Duma i Arbena te ubile trojicu pripadnika opozicionih snaga, navodi AP.

Na svojoj Facebook stranici aktivisti grupe “Sirijska revolucija 2011” apelirali su na Sirijce da u petak izađu na ulice i podrže naoružavanje pobunjeničkih boraca, dan nakon što je u nasilju širom zemlje ubijeno 77 ljudi, među kojima 44 civila.

Strah od eskalacije sukoba

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon upozorio je da borbe u Siriji eskaliraju, a opozicioni aktivisti tvrde da režim pokušava steći prednost na terenu prije prekida vatre, koji treba stupiti na snagu u utorak.


Ban Ki-moon [AFP]

Vijeće sigurnosti UN-a, uključujući Rusiju i Kinu, povećalo je pritisak na Assadov režim da provede plan za povlačenje snaga iz naseljenih područja uoči primirja 10. apila.

Plan specijalnog izaslanika Arapske lige i UN-a Kofija Annana u šest tačaka jednoglasno je usvojen u Vijeću sigurnosti UN-a 21. marta, a u njemu se od naoružane opozicije i sirijskog režima traži obustavljanje borbi, stvaranje uslova za dostavljanje humanitarne pomoći ugroženima, te započinjanje dijaloga.

Prema procjenama UN-a u sukobima režimskih snaga i demonstranata u Siriji je od marta prošle godine poginulo više od 9.000 ljudi.

Izvor: Agencije


Povezane

Portparol specijalnog izaslanika Kofija Annana saopćio je da je sirijska vlada počela povlačenje vojske iz nekih područja, te da očekuje potpuni prekid nasilja od 10. do 12. aprila. Sirijska vlada obećala je zvaničnicima Crvenog krsta dati slobodan pristup zatvorima. Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je saopćenje u kojem podržava 10. april kao rok primjene plana za […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO