Borbe u predgrađima Damaska

Između snaga lojalnih sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu i onih koje su na strani opozicije u petak su izbile borbe u predgrađima Damaska, saopćili su posmatrači, a aktivisti pozivaju na masovna okupljanja u znak podrške naoružavanju pobunjenika.

Sirijski aktivisti kažu da se snage režima sukobljavaju s opozicionim borcima u tri predgrađa Damaska, iako su do dogovorenog prekida vatre ostala samo četiri dana.

Sirijske snage u petak su izvele racije u predgrađima Sakba, Duma i Arbena te ubile trojicu pripadnika opozicionih snaga.

Sirijska agencija za ljudska prava navodi da su sirijske snage u petak izvele racije u predgrađima Sakba, Duma i Arbena te ubile trojicu pripadnika opozicionih snaga, navodi AP.

Na svojoj Facebook stranici aktivisti grupe “Sirijska revolucija 2011” apelirali su na Sirijce da u petak izađu na ulice i podrže naoružavanje pobunjeničkih boraca, dan nakon što je u nasilju širom zemlje ubijeno 77 ljudi, među kojima 44 civila.

Strah od eskalacije sukoba

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon upozorio je da borbe u Siriji eskaliraju, a opozicioni aktivisti tvrde da režim pokušava steći prednost na terenu prije prekida vatre, koji treba stupiti na snagu u utorak.


Ban Ki-moon [AFP]

Vijeće sigurnosti UN-a, uključujući Rusiju i Kinu, povećalo je pritisak na Assadov režim da provede plan za povlačenje snaga iz naseljenih područja uoči primirja 10. apila.

Plan specijalnog izaslanika Arapske lige i UN-a Kofija Annana u šest tačaka jednoglasno je usvojen u Vijeću sigurnosti UN-a 21. marta, a u njemu se od naoružane opozicije i sirijskog režima traži obustavljanje borbi, stvaranje uslova za dostavljanje humanitarne pomoći ugroženima, te započinjanje dijaloga.

Prema procjenama UN-a u sukobima režimskih snaga i demonstranata u Siriji je od marta prošle godine poginulo više od 9.000 ljudi.

Izvor: Agencije