Ubijeno osam afganistanskih policajaca

Talibanski borci zarobljeni krajem prošlog mjeseca (AP)

Pobunjeni talibani napali su ispostavu lokalne afganistanske policije na zapadu zemlje i ubili osam policajaca a dva zarobili, potvrdio je u četvrtak lokalni šef policije.

Pokrajinski šef policije Shamsul Rahman Zahid kazao je da su naoružani napadači s automatskim puškama upali u ispostavu kasno u srijedu navečer u distriktu Khaki Safed i ubili osam policajaca a dva zarobili, prenosi AP.

Glasnogovornik talibana Qari Yousef Ahmadi saopćio je da su talibani preuzeli odgovornost za taj napad.

Snage Afganistana i NATO-a zarobile su vođu talibana tokom operacije u oblasti Zharay u Kandaharu.

Istovremeno, u provincijama Kandahar i Helmand pripadnici afganistanskih i snaga NATO-a zarobili su dvojicu talibanskih vođa, saopćila je Alijansa, prenosi Xinhua.

“Snage Afganistana i NATO-a zarobile su vođu talibana tokom operacije u oblasti Zharay u Kandaharu”, navodi se u saopćenju.

Bez navođenja imena uhapšenog vođe, u saopćenju se dodaje da “je on koordinirao kretanje gerilaca između Pakistana i provincije Kandahar” i regrutirao nove talibane, osiguravajući im oružje i municiju za napade na afganistanske i snage NATO-a.

U sličnoj operaciji zarobljen je lokalni vođa talibana u oblasti Washir, u provinciji Helmand, saopćio je NATO, dodajući da je riječ o osobi koja je planirala i usmjeravala napade na afganistanske i snage sigurnosti NATO-a.

Izvor: Agencije