Anonymousi upali u stranice kineske vlade

Napadnuta internetska stranica poslovnog distrikta Chengdua

Kina nastoji obnoviti nekoliko vladinih internetskih stranica za koje je međunarodna grupa hakera Anonymous rekla da ih je napala u očiglednom protestu protiv kineskih restrikcija na internetu.

Anonymous Kina su, na stranici postavljenoj na Twitteru, rekli da su upade izvršili u posljednjih nekoliko dana.

Anonymousi su angažirani i u političkim tokovima, uključujući protivljenje globalnom zatvaranju internetskih stranica.

Oni su pritom napali vladine biroe u nekoliko kineskih gradova, među kojima i Chengdu, glavni grad provincije na jugozapadu Kine.

Neke od stranica su blokirane i u četvrtak.

Aktivisti Anonymousa napadali su stranice širom svijeta.

Oni su angažirani i u političkim tokovima, uključujući protivljenje globalnom zatvaranju internetskih stranica sa kojih se mogu preuzimati različiti podaci u odbrani Wikileaksa, koji je objavljivao tajna dokumenta.

Vlada demantira

Neke stranice za koje su Anonymousi rekli da su bile napadnute u četvrtak rade, a zvaničnici vlade negiraju da su one uopće bile hakirane.


Aktivisti Anonymousa napadali su stranice
širom svijeta [AFP]

Uprava kineskog tehničkog tima za odgovore na napade nije bila dostupna na pozive AP-a.

U poruci ostavljenoj na jednoj napadnutoj stranici poslovnog distrikta Chengdua, hakeri su izrazili bijes zbog restrikcija kineske vlade na internetu.

“Draga kineska vlado, vi niste nepogrešivi, danas su vam stranice napadnute, sutra će pasti vaš režim”, piše u poruci na engleskom.

“Ono što danas radite vašem velikom narodu, sutra će biti urađeno vama, bez milosti.”

U poruci se, također, daju upute kako zaobići kineske restrikcije na internetu.

Blokada korisnika

Kineske vlasti blokiraju pristup domaćim korisnicima interneta na strane društvenih mreža Facebook i Twitter, a često su na domaćim mrežama cenzurirane politički osjetljive teme i komentari.

Al Jazeerina novinarka Melissa Chan, koja izvještava iz Hong Konga, rekla je da je napad zanimljiv stoga što su Anonymousi do sada uglavnom zaobilazili kineske internetske stranice.

“Ovo je tek drugi napad (Anonymousa na kineske stranice)”, izjavila je Chan. “Prije nekoliko mjeseci desio se napad na kinesku kompaniju i tada se radilo o korporativnoj prevari. Ovog puta, naravno, radi se o protestu protiv restrikcija na internetu.”

Napad zanimljiv stoga što su Anonymousi do sada uglavnom zaobilazili kineske internetske stranice.

Chan je, također, naglasila da napadi nisu usmjereni na nacionalne stranice, već na stranice državnih zavoda i manjih gradova.

“Druga zanimljiva stvar je da su poruke ostavljene na engleskom jeziku, zbog čega se postavlja pitanje da li su htjeli doprijeti do kineske javnosti ili ne”, izjavila je Chan.

Izvor: Al Jazeera i agencije