Tuarezi objavili kraj vojnih akcija u Maliju

Kapetan Amadou Sanogo obećao je da će Maliju vratiti Ustav (AFP)

Tuareški pobunjenici na sjeveru Malija saopćili su da zaustavljaju vojne akcije na ovom području.

“Nakon potpunog oslobađanja teritorije Azawada i zbog snažnih zahtjeva međunarodne zajednice, unilateralno objavljujemo kraj vojnih operacija od ponoći u četvrtak”, navodi se u saopćenju tuareške grupe Nacionalni pokret za oslobođenje Azawada (MNLA).

Saopćenje je objavljeno na internetskoj stranici ovog pokreta, a potpisao ga je generalni sekretar pokreta Bilal Ag Cherif u gradu Gao, na sjeveru Malija.

Pripadnici  pokreta pozvali su zemlje u regiji i međunarodnu zajednicu da “omoguće miran život Azawadima, bez napada iz Malija”.

Nakon vojnog puča, tokom kojeg je predsjednik Amadou Toumani Toure svrgnut sa vlasti 22. marta, tuareški pobunjenici i druge oružane grupe zauzeli su ključne gradove na sjeveru zemlje – Kidal, Gao i Timbuktu – presijecajući zemlju na dva dijela.

‘Diktat stranih sila’

U međuvremenu su simpatizeri vojne hunte u Maliju pozvali organizatore udara da “totalno odbiju diktate” stranih sila, nakon što je međunarodna zajednica pozvala na povratak ustavnog poretka u toj zemlji.

Narodni pokret 22. marta (MP22) saopćio je da vođa puča, kapetan Amadou Sanogo, i njegovi vojnici “moraju odbiti diktate francuskih i zapadnih imperijalista”.

U saopćenju je izraženo žaljenje zbog ustupaka Sanogoa, nakon što je on u nedjelju obećao da će Maliju vratiti Ustav.

Na čelu MP22 je Afrička partija solidarnosti za demokratiju i nezavisnost, jedini opozicioni pokret u parlamentu, koji su 22. marta raspustile vođe puča, ali kojem su vratile ovlasti 10 dana kasnije.

Koalicija je saopćila da je povratak ustavnom poretku, koji traži međunarodna zajednica, “korak unazad, koji bi mogao stvoriti nepogodnosti za stanovnike Malija”, jer je demokratija koja je postojala pod svrgnutim predsjednikom bila “samo krinka”.

Koalicija je osudila sankcije zapadnoafričkih zemalja, koje su u ponedjeljak uvele diplomatski, ekonomski i finansijski embargo Maliju.

Izvor: Agencije