Smrtonosni napad na jugu Afganistana

Žrtve napada u Maymani još nisu identificirane (AFP)

U nekoliko odvojenih bombaških napada u Afganistanu je u srijedu poginulo 12 civila i tri vojnika, pripadnika međunarodnih snaga, potvrdili su u NATO-u.

Bombaš samoubica je u provinciji Faryab, na sjeveru zemlje, usmrtio 12 civila kada je pokušao napasti pripadnike međunarodnih snaga. Tom prilikom ranjeno je 26 osoba, potvrdili su pripadnici norveških snaga, koji su bili u blizini mjesta gdje se desila eksplozija.

Tri oružana incidenta su se dogodila u utorak u različitim dijelovima zemlje, u kojima su poginula tri vojnika, potvrđeno je u Kabulu.

Međunarodne snage u Afganistanu (ISAF) nisu saopćile druge pojedinosti.

Još nije poznata ni nacionalnost stradalih vojnika snaga NATO-a.

Međunarodne snage u Afganistanu, koje imaju blizu 130.000 vojnika, godinama se bore u toj azijskoj zemlji protiv talibana i pripadnika al-Qaede, koja tamo ima uporište.

NATO i nakon 2014.

SAD i druge zemlje najavile su da će se povući do 2014. godine, kada bi domaća vojska i policija trebale preuzeti odgovornost za sigurnost Afganistana.

U međuvremenu je američka državna sekretarka Hillary Clinton u utorak obećala da snage NATO-a neće otići iz Afganistana nakon povlačenja međunarodnih trupa iz te zemlje krajem 2014. godine.

“Do kraja 2014. godine prijenos sigurnosnih ovlasti bit će okončan, a Afganistanci će biti u potpunosti odgovorni za pitanje sigurnosti u svojoj zemlji”, rekla je ona.

Tokom samita NATO-a, koji će u maju biti održan u Chicagu, “razgovarat ćemo o odnosima između NATO-a i Afganistana nakon prijenosa sigurnosnih ovlasti”, rekla je Hillary Clinton, dodavši kako se nada da će pregovori o strateškom partnerstvu između Washingtona i Kabula biti dovršeni i prije sastanka Saveza.

“Ondje će ostati mali broj američkih vojnika, u skladu sa zahtjevom afganistanske vlade. Oni će uvježbavati, savjetovati i pomagati afganistanskim vojnim snagama, te pomoći u nastavku borbe protiv terorizma. No, ne želimo da američke vojne baze trajno ostanu u Afganistanu”, istakla je Hillary Clinton.

Izvor: Agencije