Romney blizu osvajanja predizbora

Rick Santorum ostaje u utrci najmanje do 24. aprila (Getty Images)
Rick Santorum ostaje u utrci najmanje do 24. aprila (Getty Images)

Mitt Romney je ostvario veliki korak ka republikanskoj nominaciji za predsjednika SAD-a pobjedom na unutarstranačkim izborima u Wisconsinu, Marylendu i Okrugu Washington.

Ovakav ishod mogao bi pojačati pozive lidera Republikanske stranke njegovom glavnom protivniku Ricku Santorumu da odustane od kampanje, kako bi Romney mogao krenuti u obračun s predsjednikom Barackom Obamom uoči izbora 6. novembra.

Romney je u pobjedničkom govoru u Milwaukeeju ignorirao Santoruma i glasačima nagovijestio ton svoje opće izborne kampanje, oštro kritizirajući Obamu zbog njegove ekonomske politike i visokih cijena goriva.

On je rekao da je Obama možda izgubio dodir s realnošću poslije višegodišnjih putovanja predsjedničkim avionom, u kojem mu članovi osoblja govore kako obavlja odličan posao.

Povećana prednost

Obama je kritizirao Romneyja u govoru održanom u utorak, što sugerira da on očekuje da će bivši guverner Massachusettsa biti njegov protivkandidat.

Santorum, nekadašnji guverner Pennsylvanije, obećao je da će ostati u predizbornoj utrci najmanje do 24. aprila, kada se republikanci u njegovoj rodnoj državi izjašnjavaju o predsjedničkom kandidatu.

Pobjede koje je Romney ostvario u utorak povećale su njegovu prednost nad Santorumom u broju osvojenih delegatskih glasova na 640 prema 264.

Za osvajanje predsjedničke nominacije, kandidat na svojoj strani mora imati 1.144 delegata na republikanskom kongresu u augustu.

Izvor: Agencije


Povezane

Bivši guverner Massachusettsa će tako osvojiti svih 20 delegata iz Portorika i uvećati prednost nad trojicom preostalih kandidata za republikansku predsjedničku nominaciju.

19 Mar 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO