Policija deložirala naseljenike u Hebronu

Većina od 15 izbačenih bili su žene i djeca (Getty Images)
Većina od 15 izbačenih bili su žene i djeca (Getty Images)

Izraelske snage sigurnosti izbacile su grupu naseljenika iz sporne kuće u Hebronu, na okupiranoj Zapadnoj obali, dan nakon što im je naređeno da napuste ovu lokaciju, objavila je policija.

„Policija je izvršila deložaciju iz kuće u Hebronu“, izjavio je glasnogovornik policije Micky Rosenfeld u srijedu, dodavši kako je 15 osoba ispraćeno iz kuće, a među njima je bilo žena i djece.

Niko nije povrijeđen u operaciji koja je počela malo poslije 13 sati po lokalnom vremenu, u kojoj je učestvovala policija, granična policija i vojska, dodao je on, te istakao kako je deložacija bila rezultat „odluke vlade“.

Šest porodica jevrejskih naseljenika uselili su se u kuću prošle sedmice, tvrdeći kako su legalno kupili jedan sprat građevine od njenih palestinskih vlasnika.

Izraelsko Ministarstvo odbrane objavilo je kako oni nisu dobili neophodne vojne dozvole za kupovinu i u ponedjeljak im naredilo da u roku od 24 sata napuste kuću.

Novinar agencije AFP-a na licu mjesta je kazao kako su došla dva autobusa izraelskih policajaca odjevenih u crno, a potom su snage sigurnosti okružile kuću i iselile nasljenike od kojih su većina žene i djeca.

Jedna od osoba u kući je, također, potvrdila kako ih iseljavaju.

„Upravo nas sad istjeruju“, rekao je AFP-u prije nego što je prekinuo vezu, a nije se želio predstaviti.

Iznenadni potez je uslijedio nekoliko sati nakon susreta na najvišem nivou, a na kojem su bili premijer Izraela Benjamin Netanyahu, ministar odbrane Ehud Barak i još dva ministra, kada je odlučeno da se izvrši deložacija.

Ljutit odgovor

U saopćenju objavljenom nakon operacije, Barak je kazao kako će njegovo Ministarstvo nastaviti sa provjerama zakonskih aspekata ugovora o nekretninama, no istakao kako vlada neće tolerisati ljude koji „nameću ili diktiraju činjenice na terenu“.

„Izraelska policija danas je iselila osobe koje su uselile u kuću Machpela u Hebronu“, naveo je u saopćenju koje je objavio njegov ured, navodeći kako je lično odobrio operaciju.

„Nije moguće dozvoliti situaciju gdje su napravljeni potezi u suprotnosti sa zakonom sa namjerom nametanja ili diktiranja činjenica na terenu prema vladi.“

Potez izraelske vlade je izazvao ljutit odgovor zajednice naseljenika u Hebronu, a jedna žena je optužila Baraka da se „igra“ sa njima i da ih „tretira kao da su neprijatelji“.

Yariv Openheimer, šef pokreta „Mir sada“, koji promovira izraelsko-palestinski mir, pozdravio je potez vlade.

„Zadovoljan sam da barem u ovom slučaju vlada nije išla u korist naseljenika, koji su najekstremnije osobe koje možete naći na teritorijama“, izjavio je on.

Hebron je najveći palestinski grad na okupiranoj Zapadnoj obali i dom blizu 190.000 palestinskih stanovnika, ali i 600 izraelskih konzervativnih naseljenika koji žive u centru grada, pod zaštitom jakih snaga izraelske policije.

Stari Grad je postao žarište sukoba Izraelaca i Palestinaca.

Jedan izraelski naseljenik iz naselja Kiryat Arba u 1994. godini je iz vatrenog oružja usmrtio 29 Palestinaca dok su se molili u spornom lokalitetu džamije Ibrahimi.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO