Nova hapšenja osumnjičenih ekstremista

Lider grupe Forsane Alizza Mohammad Achamlane (AFP)
Lider grupe Forsane Alizza Mohammad Achamlane (AFP)

Elitna antiteroristička jedinica francuske policije uhapsila je u srijedu, u ranim jutarnjim satima, 10 osoba širom Francuske.

Domaća obavještajna služba DCRI, uz podršku elitne jedinice RAID i komandosa GIPN-a, provela je hapšenja u Marseju, najvećem francuskom lučkom gradu, kao i u južnim gradovima Pou i Valansu te u sjeveroistočnom Rubeu, prenosi Reuters, pozivajući se na izvor iz francuske policije.

“Uhapšeni imaju sličan profil kao Mohammad Merah. Oni su izolirani pojedinci, koji su samoradikalizirani”, naveo je neimenovani izvor.

Racija je nastavak je antiterorističke akcije provedene 30. marta, kada je policija privela 19 osoba koji su bile pod istragom zbog sumnje za terorizam, od kojih je 13 optuženo.

Istragom su obuhvaćeni pojedinci koji, kako se smatra, pripadaju ekstremističkoj grupi Forsane Alizza.

Prema riječima pariskog tužioca Francoisa Molinsa, uhapšeni su planirali kidnapirati istražnog sudiju, dok izvor blizak istrazi tvrdi da je planirana otmica sudije Jevreja i još nekoliko ljudi.

Molins je kazao da su istragom obuhvaćeni pojedinci koji, kako se smatra, pripadaju ekstremističkoj grupi Forsane Alizza.

Ta grupa dospjela je u žižu javnosti nakon što je 2010. godine pozvala na bojkot restorana McDonald’s, optužujući američki lanac brze hrane da poslužuje Izrael.

Među onima protiv kojih se vodi istraga je i vođa grupe Mohammad Achamlane.

“Izgleda da je Mohammad Achamlane okupio izvjestan broj osoba oko sebe, koje su mjesecima podvrgnute fizičkom treningu i religijskoj indoktrinaciji, kako bi se pripremile za izvođenje nasilja na francuskoj teritoriji”, kazao je Molins.

Izvor: Agencije


Povezane

Trinaest osoba uhapšenih u racijama u Francuskoj prošlog petka izvedeno je pred istražnog sudiju zbog sumnji da su planirali niz terorističkih akcija, saopćio je tužilac Francois Molins. Osobe uhapšene  pod sumnjom da imaju veze sa radikalnim tumačenjem islama nisu povezane sa Mohammedom Merahom, francuskim državljaninom osumnjičenim za ubistva sedmero ljudi u Tuluzu i Montobanu, kazao […]

Širom Francuske uhapšeno je 19 osoba. Predsjednik Sarkozy akciju je nazvao “racijom protiv radikalnog islama”. Svi uhapšeni nisu direktno povezani sa istragom koja se vodi za nedavne zločine u Tuluzu. Akcija će se nastaviti. Priču donosi Elvedin Ćurovac.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO