Nezaposlenost sve veći problem Evrope

Nezaposleni Francuzi pretražuju oglase za posao (EPA)
Nezaposleni Francuzi pretražuju oglase za posao (EPA)

Nezaposlenost u Evropi postaje sve veći problem, izjavili su ruski eksperti, ukazujući da februarski podaci evropskog statističkog biroa, Eurostata, govore o neuspjelim naporima vlada zemalja eurozone u borbi s ekonomskom krizom.

Eurostat je objavio novi negativan rekord zemalja zone eura, u kojima je stopa nezaposlenosti u februaru bila 10,8 posto, ili više od 17 miliona nezaposlenih, gotovo jedan posto više nego u januaru, što je istovremeno novi rekord nezaposlenosti u posljednjih 15 godina.

Najgore je u zemljama južne Evrope, gdje posao ne može dobiti 50 posto mladih.

Ruski analitičari ističu da se podaci razlikuju od nedavnih optimističnih saopćenja Evropske centralne banke (ECB) o početku izlaska iz krize.

Najteži period

Evropa ulazi u najteži period, smatra ruski bankarski analitičar Roman Andrejev.

“To očigledno govori da sve preduzete mjere za sada nemaju odjeka na socijalni sektor i, logično, vlade griješe kada finansiraju uglavnom banke, očekujući da će one kreditirati preduzeća, mali i srednji biznis, što će omogućiti zapošljavanje”, kazao je Andrejev.

Prema ovim ekspertima, kriza u Evropi tek počinje i kompanije upravo sada smanjuju troškove i broj zaposlenih.

Praktično sve zemlje Evropske unije usvojile su mjere stroge budžetske štednje, što znači da će biti otpuštani i zaposleni u državnim strukturama, a samim tim će broj nezaposlenih rasti.

Posljedice takvog skoka nezaposlenosti bit će pad tempa oporavka ekonomije.

Martovski indeks poslovne aktivnosti u eurozoni je pao ispod psihološke granice od 50 poena.

Osim toga, i zaposleni strahuju od gubitka posla, pa sve manje troše.

Andrejev ističe da se Evropa našla u začaranom krugu, koji vlasti za sada ne uspijevaju prekinuti.

On smatra da je to što vlade zemalja eurozone pokušavaju finansirati banke dobro, ali realan utjecaj na socijalno-ekonomske procese izostaje.

Socijalna eksplozija

“Banke će biti stabilnije, ali neće usmjeravati novac dalje u ekonomiju i neće davati kredite. Podaci o prihodima i rashodima stanovništva ukazuju da ljudi sve više zahvataju iz svoje ušteđevine i smanjuju potrošnju. Prihoda je sve manje, što znači da je običan Evropljanin sve siromašniji”, tvrdi Andrejev.

Eksperti smatraju da najveći problem nije rast nezaposlenosti, već njena struktura.

Bez posla u Evropi najčešće ostaju mladi, dojučerašnji diplomci.

Najteža situacija je u Španiji i Grčkoj, gdje polovina mladih ne radi, a sudeći po prognozama, bit će bez posla u narednih pet godina.

To znači da mladi neće moći otplaćivati kredit koji su podigli za školovanje, a neće ni kupovati nove stanove, što će zadati novi udarac tržištu nekretninama.

Takva situacija ne samo da će promijeniti strukturu društva, već može isprovocirati socijalnu eksploziju, rekao je vodeći sociolog istraživačkog holdinga Romir Igor Berjozin.

Izvor: Agencije


Povezane

Dosadašnje mjere štednje španske vlade još nisu urodile plodom. Nezaposlenost raste iz mjeseca u mjesec. U odnosu na februar, u martu je porasla za 0,8 posto, što znači da je za mjesec dana gotovo 39.000 Španaca ostalo bez posla. Vlada Španije objavila je nove budžetske rezove kojima je predviđena ušteda od 27 milijardi eura. Prilog […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO